(10)

Historia Nu: Tredje Riket

ljudbok


Genom att försöka se pÄ hÀndelserna i Tyskland frÄn 1918 till 1939 utifrÄn dÄtidens mÀnniskors perspektiv blir Hitlers vÀg till makten begripligare, om Àn svÄrsmÀlt. Nazisternas hÀnsynslöshet och avsaknaden av ett historiskt facit gjorde att tyskarna accepterade att offra allt för en österrikisk korpral som aldrig haft ett riktigt arbete och som hÀngav sig Ät rasmystiska teorier. NÀr arbetslösheten nÄdde upp till 30 procent i vissa omrÄden kunde det vÀlorganiserade och hÀnsynslösa nazistpartiet gÄ frÄn ett obetydligt extremistparti för missanpassade till Tysklands största parti.

Hitler hade omrÄden dÀr han utövade ett personligt maktutövande -

raspolitiken som prÀglades av en extrem antisemitism och utrikespolitiken som syftade till att göra upp med den förnedrande Versaillesfreden och att skaffa Tyskland lebensraum i öst. HÀr hittar vi sjÀlva kÀrnan i Adolf Hitlers maktambitioner.

För nazisterna var deras lÀra om raser och kampen mellan raser helt central. I deras vÀrldsbild var judarna ett dödligt hot mot det tyska folket som kom bÄde i formen av internationell kapitalism och kommunistiska bolsjeviker. NÀr nazisterna tog makten efter riksdagsbranden 1933 pÄbörjades arbetet med att omforma Tyskland efter den nazistiska ideologin. Allting nazisterna gör vid makten Àr en förberedelse inför det efterstrÀvade kriget.

Tredje riket bestÄr av en fördjupande serie frÄn podden Historia Nu, med nyskriven inledning. Medverkar gör Urban Lindstedt och professor Martin HÄrdstedt.


UpplÀsare: Urban Lindstedt
LĂ€ngd:

3.3

10 recensioner

Emil.hagstrom

2024-04-02

UpplÀsningen var urusel, helt fel röstlÀge o svÄravlyssnad