(7)

Hemkomsten

ljudbok och e-bok


Heden kring Wessex i sydvÀstra England bildar bakgrund för den storslagna historien om fem Àlskandes öden i slutet av 1800-talet, men utgör ocksÄ ett personportrÀtt i egen rÀtt i Thomas Hardys Àlskade klassiker. Landskapets skiftningar speglar invÄnarnas kÀnslotillstÄnd och formar deras drömmar, inte minst den drottninglika och splittrade Eustacia Vyes som lÀngtar efter storstadens Àventyr.

Under det att hon har en affÀr med kvinnotjusaren och pubÀgaren Damon Wildeve trÀffar hon Clym Yeobright, nyss hemkommen frÄn sin tid som affÀrsman i Paris, som vill starta en skola för de fattiga och okunniga i sin gamla hemtrakt. Men heden visar sig bÀra pÄ en seglivad hednisk motstÄndskraft dÀr mÀnniskans goda föresatser snabbt tar en annan riktning. IstÀllet kantar hopplös kÀrlek, uppflammande passion, missförstÄnd och ensamhet deras vÀg i denna tragedi, som ocksÄ bÀr idyllens skönhet.

Denna oförglömliga kÀrlekshistoria av shakespearianska mÄtt har filmatiserats flera gÄnger.

I originalöversÀttning av August Brunius

Thomas Hardy (1840-1928) var en engelsk poet och romanförfattare. I hans romaner ser man spÄr av bÄde romantik och realism, vilket kanske bÀst visar sig i hans romaner dÀr mÀnniskornas passioner tillsammans med omgivningen kring Wessex styr deras öden. Under sin tid blev han kanske mest hyllad som poet, vilket understryks av att hans aska ligger i legendariska Poet's corner i Westminster Abbey. Hans skildringar frÄn Wessex har dock fÄtt en ny renÀssans i vÄr tid, och symboliskt nog ligger hans hjÀrta begravt i Stinsford parish church, pÄ landsbygden i Dorset, i den trakt som sÄ starkt prÀglade hans romaner.


UpplÀsare: Albin Ljungqvist
LĂ€ngd:

2.9

7 recensioner