(6)

Hedvig och Max-Olov

ljudbok


Det Hedvig önskar mest i livet Àr en egen hÀst. Ellen i klassen har fÄtt en ponny av sina förÀldrar. Och vad fÄr Hedvig? Jo, en Äsna som heter Max-Olov! Pappa Àr jÀttestolt, hÀst har vÀl var och varannan unge pÄ landet, men en egen Äsna Àr det minsann bara Hedvig som fÄtt. Det Àr inte lÀtt för Hedvig att sÀga som det Àr till pappa, att det faktiskt bara Àr hÀst som rÀknas nÀr man gÄr i tvÄan. I skolan leker de hÀst pÄ rasten, inte Äsna, dÄ rÄkar Hedvigs ljugartrut sÀga att Max-Olov Àr hennes nya granne som har tre vita hÀstar som hon fÄr rida pÄ nÀr hon vill. Plötsligt Àr Hedvig populÀrast i klassen, de andra tjejerna gör allt för att fÄ följa med till den dÀr grannen. Hon bjuds pÄ godis och blir vald till lucia. NÀr sanningen kommer fram blir det minst sagt jobbigt. "Jag hatar dig!" skriker hon Ät Max-Olov nÀr hon kommer hem. NÀsta dag har han rymt! TÀnk om han blev sÄrad och aldrig kommer tillbaka! Hedvig upptÀcker att hon saknar honom trots allt.

Andra boken om gatsmarta lantisungen Hedvig. Med humor och medkÀnsla skildras hur hÀstfeber och ljugarsjuka drabbar Hedvig under hennes andra skolÄr.

Frida Nilsson (född 1979) Àr författare och översÀttare. Hon debuterade 2004 med KrÄkans otroliga liftarsemester och har sedan dess bland annat utkommit med böckerna om Hedvig, ApstjÀrnan, Jag, Dante och miljonerna , Jagger, Jagger och Ishavspirater. Hennes böcker Àr översatta till flera sprÄk och hon har tilldelats flera priser och utmÀrkelser. Hon har Àven Augustnominerats tre gÄnger, 2006 för Hedvig och Max-Olov, 2013 för Jagger, Jagger och 2015 för Ishavspirater.

Genom att lÄta sin smÄflickskildring utspelas i glesbygd kan Nilsson förtÀta dess gÀngse motiv och ge den en annorlunda vinkling. Vilda kÀnslostormar, riktiga dumheter och komiska övertramp ger flickskildringen en frÀckhet och en betagande ömhet.

Kristin Hallberg, Svenska Dagbladet



4.5

6 recensioner

Anonym

2023-09-21

Den bÀsta Hedvigboken! Vi Àlskar Frida Nilsson.