(55)

Hantera trauma och PTSD (posttraumatisk stress)

ljudbok


Hantera trauma och PTSD (posttraumatisk stress)

Ljudboken har producerats i samrÄd med leg. lÀkare, som dessutom Àr psykiater och leg. psykoterapeut.

Har du varit med om nÄgon hÀndelse som fortfarande stör dig/pÄverkar ditt liv? Har det hÀnt att du kÀnt dig pÄverkad eller upprörd i situationer som pÄminner dig om hÀndelsen? Har du haft Äterkommande tankar, bilder och/eller mardrömmar om dina tidigare svÄra erfarenheter fast du inte ville tÀnka pÄ dem? Har du försökt att medvetet lÄta bli att tÀnka pÄ dessa erfarenheter och/eller försökt undvika situationer som pÄminner dig om det? Har du kÀnt dig orolig, nervös och varit större delen av tiden pÄ din vakt, uppmÀrksam och reagerat kraftigt pÄ till exempel plötsliga ljud? Har du kÀnt dig oengagerad, ointresserad nÀr det gÀller aktiviteter du tyckt om tidigare eller kÀnslolös, domnad i relationer till personer omkring dig?

Om du svarar ja pÄ de flesta av dessa frÄgor sÄ kan det innebÀra att du har utvecklat posttraumatiskt stressyndrom (PTSD).

I boken varvas fakta med olika sjÀlvhjÀlpsövningar.

Hur vi vÀljer att reagera pÄ smÀrtsamma kÀnslor kan vara skillnaden mellan att ta oss igenom traumat eller att hÄlla igÄng den och att göra den vÀrre. LÀr dig att "ta ett steg tillbaka" frÄn dina tankar och köp inte in dem som sanning. En trauma-tanke Àr bara en tanke. Det Àr inte en Äterspegling av vem du verkligen Àr. Du mÄste stoppa din dragkamp med dina tankar och kÀnslor. SlÀpp försöken att kÀmpa emot eller kontrollera dina trauma-tankar och kÀnslor. TrÀna istÀllet pÄ att vara bÄde öppen och villig att uppleva tankar och kÀnslor för vad de Àr och inte vad du tror att de Àr.

De flesta mÀnniskor som upplever trauma eller posttraumatisk stress agerar instinktivt som att de sitter fast i kvicksand. De kÀmpar emot och försöken att komma loss drar dem allt djupare, de blir Àn mer lÄsta och det hela förvandlas till nÄgot genuint traumatiskt.

Den teknik som lÀrs ut i den hÀr boken involverar icke-dömande acceptans av nuet, sÀrskilt kropps- eller kÀnslomÀssiga förnimmelser, i kombination med icke-oro för framtiden. Du fÄr lÀra dig att uppleva dina smÀrtsamma kÀnslotillstÄnd, utan utvÀrdering, bedömning eller kontroll. IstÀllet för att försöka undvika störande minnen eller kÀnslor, lÀr du dig att samexistera med dem, observera dem och titta pÄ dem pÄ ett fristÄende sÀtt. Detta Àr lösningen för att du ska kunna frigöra dig frÄn ditt trauma och ditt lidande.

TÀnk pÄ den hÀr tekniken som din speciella mentala verktygslÄda som du kan anvÀnda varje gÄng ditt trauma föranleder oro, Ängest eller panik. Genom att tillÀmpa tekniken (Àven ofullstÀndigt) kommer du alltid att röra dig i rÀtt riktning och lÀka dina besvÀr.

I boken kommer du att lÀra dig

- hur du agerar pÄ din oro, Ängest eller panik sÄ fort du blir medveten om dina förnimmelser

- hur du slÀpper allt motstÄnd och bara accepterar det du kÀnner

- hur du blir sÄ bekvÀm som möjligt med det oroliga obehaget

- hur du tar bort kÀnslan (illusionen) av hot nÀr du inser att dina tankar Àr bara tankar och ingen patenterad och sann tolkning av verkligheten

- hur du ska förhÄlla dig till dina tankar pÄ ett helt nytt sÀtt, sÄ att de fÄr mycket mindre makt och inflytande över dig

- hur du avdramatiserar smÀrtsamma och obehagliga tankar och pÄ sÄ sÀtt fÄr dem att förlora sin förmÄga att skrÀmma, oroa och stressa dig och att göra dig upprörd eller ledsen.

VÀlkommen till den nya eran, en kombination av KBT, ACT och mindfulness. Tekniken, en revolutionerande innovation inom psykologin, har vunnit stor spridning i hela vÀrlden under senare Är.


UpplÀsare: Rolf Jansson
LĂ€ngd:

3.6

55 recensioner

Jessica

2023-09-21

bra tips

Annika

2022-02-17

JĂ€ttebra