(399)

Gärningsmannen är polis : Om trakasserier och tystnadskultur inom svensk polis

ljudbok och e-bok


"Ett journalistiskt storverk" ETC

Vad händer när beskyddare blir förövare? När de som ska upprätthålla lagen själva bryter mot den och cheferna ser mellan fingrarna?

Kerstin Dejemyr var med och startade polisens metooupprop #nödvärn, men har nu lämnat arbetet som polis. Tillsammans med journalisten och författaren Lisa Bjurwald lyssnar hon till tidigare och nuvarande polisanställda och deras vittnesmål och granskar vad polisen gör för att få bukt med problemen. Bland annat upptäcker de att det i princip råder straffrihet för polismän som trakasserar och våldtar.

GÄRNINGSMANNEN ÄR POLIS är en skakande inblick i ett rättsväsende med allvarliga och djupt rotade problem med sexism och chauvinism – och en röst för dess hitintills osynliga offer.

”Omskakande rapport om läget inom polisen”– Jönköpings-Posten

"Bjurwald och Dejemyr har satt ihop en hedervärd och fullkomligt nödvändig bok - inte bara för den utmärkta genomgången av polisens hårresande problem, utan för att den avslutas med en stadig lista på förändringsförslag. Det handlar om rätt grundläggande saker som att öka transparensen, stärka polisfacket och skydda visselblåsare - saker som redan borde varit självklara." Aftonbladet

“Chockerande läsning om poliskårens sexism” – Gefle Dagblad

“En ögonöppnare” – Magasinet Paragraf

“En omskakande påminnelse om en myndighet som inte till fullo förtjänat vår tillit” – Arbetarbladet

“Poliser som trakasserar, chefer som ser mellan fingrarna. Den som väljer att anmäla riskerar straff och repressalier, samtidigt som kollegan som betett sig olämpligt ofta klarar sig helt utan konsekvenser.” – Hallandsposten



3.8

399 recensioner

Oskar

2024-01-03

intressant!

Linn

2023-09-30

Den var väldigt intressant och uppseendeväckande. Det gav mycket ny information och ett bra sätt att avsluta med att ge råd till polismyndigheten!

Bengt

2023-07-27

lika skrämmande som viktig. En fantastiskt välskriven bok!