(29)

Gustav Vasa

ljudbok


Gustav Vasa Ă€r en central och folkkĂ€r gestalt i vĂ„r svenska historia. Generationer av historieskivare och konstnĂ€rer har hyllat honom som frihetshjĂ€lte, riksbyggare och landsfader. Men hur vĂ€l stĂ€mmer skönmĂ„lningen med verkligheten? Är bilden av Gustav Vasa och hans kungagĂ€rning fortfarande prĂ€glad av hans egen propaganda och historieskrivning, förstĂ€rkt av devota krönikörer och en nationalistisk historiesyn?

Med nya perspektiv och tolkningar mejslar Lars-Olof Larsson fram ett nytt fÀrgstarkt hÀrskarportrÀtt med mÄnga bottnar och mörka hÄl. Fram trÀder Gustav Vasa som en inkarnation av Machiavellis idealfurste medan bilden av den vÀlmenande landsfadern alltmer krackelerar.

Lars-Olof Larsson Àr professor och en av Sveriges frÀmsta kÀnnare av medeltidens och Vasatidens historia. Han har tidigare publicerat ett flertal vetenskapliga och populÀrvetenskapliga verk som Dackeland (1979), Engelbrekt Engelbrektsson och 1430-talets svenska uppror (1984) och Kalmarunionens tid (1997).

2002 Ă„rs Augustpris för Årets svenska fackbok:

Juryns motivering

"I denna fÀngslande, livfullt berÀttade biografi framstÀlls Gustav Vasa pÄ ett sÀtt som kÀnns mycket övertygande. Lars-Olof Larsson har ett sÀkert vÀderkorn för dramatiken i hans liv men förhÄller sig kritisk till den gÀngse bilden av honom, den bild som Gustav sjÀlv aktivt bidrog till att utforma. I stÀllet lÀgger han fram nya tolkningar av kÀllorna och portrÀtterar en hÀnsynslös, handlingskraftig furste som levde i en blodig tid."



4.0

29 recensioner

Siw

2022-07-28

Intressant. Bra upplÀsare

KP

2021-10-06

Gillar hur Lars-Olof gÄr igenom kÀllÀget och hur kritiskt han förhÄller sig, samtidigt som det fortfarande förblir spÀnnande att hÀnga med i berÀttelsen om Vasa. Detta Àr en mÄstebok för nÄgon som vill sÀtta sig in i Vasas liv lite djupare. Skulle Àven sÀga att den passar bra för nÄgon som vill orientera sig i svensk historia under samma tid, detta dÄ Lars-Olof Àven beskriver styrkeförhÄllandena, geopolitiken, relevanta inrikes- och utrikes relationer pÄ ett bra sÀtt. Jag kan sÀga att jag efter boken har fÄtt en mycket bÀttre inblick om Vasa, kritiken för och emot, samt en vÀldigt mycket bÀttre bild pÄ Sveriges och relevanta grannlÀnders relationer till Sverige strax innan, under och efter Vasas regeringstid. NÄgot jag gillar med boken Àr att Lars-Olof gÄr igenom och kommenterar vad tidigare författare skrivit om Vasa, vilket gör att man, genom hans bok, fÄr en vÀldigt bred bild av kÀllÀget, i vilken kontext och till vilket syfte tidigare Vasahistoria skrevs. Detta Àr nÄgot som förenklar och bringar klarhet kring mÄnga andra texter kring Vasa, samtidigt som den grundligt redogör hans liv pÄ ett intressant sÀtt. Detta Àr definitivt en bok som man Àr tvungen att förhÄlla sig till om man vill fördjupa sig om Gustav Vasa. Rekommenderad lÀsning till alla!

1

2020-09-21

VÀldigt intressant bok om man gillar detaljrik historia, och utmÀrkt upplÀsta. Boken argumenterar vÀl enahanda och obalanserat för bara den ena sidan av titeln - författarens Äsikt Àr tydlig frÄn början till slut - men med övertygande argument.