(23)

Guden i grytan

ljudbok


Dramatiserad med ljudeffekter och bakgrundsmusik.

* * *

Conan stod ensam kvar i den stora salen, om man inte rÀknade med de döda kropparna pÄ golvet.

Barbaren Ă€ndrade grepp pĂ„ svĂ€rdet och klev sakta in i kammaren. Den var rikt dekorerad med silkesgobelĂ€nger, sidenkuddar och schĂ€slonger utan uppenbar tanke. Över en stor förgylld skĂ€rmvĂ€gg tittade en kvinnas ansikte pĂ„ honom.

Conan stirrade förundrat pĂ„ det vackra svala klassiska ansiktet – han hade aldrig sett nĂ„got liknande. Det visade ingen svaghet, ingen barmhĂ€rtighet, ingen grymhet, ingen vĂ€nlighet och inte heller nĂ„gon annan mĂ€nsklig kĂ€nsla. Det skulle kunna vara en mask av marmor, skulpterad av en mĂ€stare, men det fanns nĂ„got levande i det. Ett kallt och mĂ€rkligt liv som Conan inte kunde förstĂ„ och inte kĂ€nde igen. De fylliga lĂ€pparna öppnades och uttalade ett enda ord med en ton som var lika vacker som klangen frĂ„n klockorna i Khitans gyllene tempel. Det var ett okĂ€nt sprĂ„k, bortglömt sedan dagens gryning, men Conan förstod vad hon sa: "Kom!"

* * *

Robert E Howard började i slutet av 1920-talet blanda fantasy, skrĂ€ck och mytologi med action. romans, svĂ€rdsstrider och magi – det som senare kom att bli fantasy-genren "sword and sorcery". Howard skrev totalt cirka tjugo berĂ€ttelser om Conan. Dessa publiceras nu i Krönikan om Hyboria.

* * *

Detta Àr den andra av berÀttelserna om Conan (enligt Dale Rippkes kronologi). Skriven av Howard 1932 men först publicerad efter hands död i Space Science Fiction, september 1952.

* * *

Musik av David Fesliyan (www.fesliyanstudios.com)

Ljudeffekter frÄn Freesound.org av peaveycroquette, maadmacs, tferrino, florianreichelt, bullbastre, pfranzen, digifishmusic, j-zazvurek, raulitoto