(15)

Gudarna

e-bok


"En bok som fullkomligt kör över mig." Stina Nylén, Göteborgs-Posten

"En ung, arg, sorgsen, begÄvad debut." Anneli Dufva, SR Kulturnytt

"En av de senaste Ärens skarpaste svenska ungdomsböcker. Med humor och vemod skriver Cullhed byxorna av patriarkatet och dess bundsförvanter." Patrik Lundberg, Aftonbladet

"Gudarna kÀnns rakt igenom som en tryckkokare. KÀnslorna pendlar mellan djupaste förtvivlan och allsmÀktighet." Bodil Juggas, Arbetarbladet

Vi Àr Bita, Lilly och Jane. Den hÀr boken handlar inte om att nÄgons mamma dör. Den handlar inte om kÀrlek mellan tvÄ ungdomar som har cancer. Den handlar inte om another kille som Àr kÀr. Den hÀr boken handlar om oss.

Bita, Lilly och Jane, a.k.a Janne, Àr sexton Är och bor i Tierp. En förort till rymden dÀr gatorna blöder av slask och ingen jÀvel gör kaos med patriarkatet. De har överlistat anti fitt-systemet, de Àr gudar nu, starka och utÄtagerande, men de Àr ocksÄ vilsna. Lilly Àr ihop med skolans guldgosse. NÀr det kommer fram att han slÄr henne bestÀmmer sig Bita och Janne för att göra nÄgot. Det rÀcker inte med att tÀnka. Snart gÄr det upp för dem att mister man ett problem, stÄr det en tusen Äter. De mÄste hÀmnas. PÄ Tierp, vuxenvÀrlden och alla sviniga, curlade killar. Och de ska göra det tillsammans.

Elin Cullhed Àr född 1983 och bor i Uppsala. Hon arbetar som kulturjournalist och lÀrare pÄ Wiks folkhögskola. Gudarna Àr hennes romandebut.

"Elin Cullhed skildrar de mest sÄrbara i arbetarklassen i Sveriges periferi. Det Àr en avklÀdd och viktig bok om vÄr samtid och vad vi bjuder vÄra barn." Cecilia Irefalk, Arbetaren

"Elin Cullhed skildrar de mest sĂ„rbara i arbetarklassen i Sveriges periferi. Det Ă€r en avklĂ€dd och viktig bok om vĂ„r samtid och vad vi bjuder vĂ„ra barn." Johan Apel Östlund, Arbetaren

"Du som i ditt liv behöver feministisk reality - lÀs Gudarna!" Lena Kjersén Edman, VÀsterbottens Kuriren

"Cullhed skriver bÄngstyrigt och friskt, med udda metaforer och en exakt tontrÀff i de tvÀra kasten mellan kompislycka och bottenlös förtvivlan. En bok som borde lÀsas av mÄnga. Unga och vuxna, ja, alla med intresse för hur livet kan te sig för en grupp tjejer i en hopplös smÄstad, som tröttnat pÄ att vara söta och underordnade och spela biroller i nÄgon annans (lÀs killes) liv." Oline Stig, Sydsvenskan

"En bok som fullkomligt kör över mig./.../ SÄ trÀffsÀkert, svidande och sorgevÀckande. Men det hÀr Àr inte en bara en rak styrkeuppvisning i feminism; det Àr dessutom det mest nödvÀndiga underlaget för feminism jag lÀst pÄ mycket lÀnge./.../ Boken Àr rÄ, naken och brutal. Det löper en blottlagd nerv genom den, en nerv som leder till det starkaste; vÀnskapen."

Stina Nylén, Göteborgs-Posten

"Kulturjournalisten Elin Cullheds romandebut Gudarna Àr sÄ brutalt Àrlig att jag först förskrÀmt duckar och famlar pÄ nattduksbordet efter ett par Àrkekonservativa skygglappar. HÀr löper kÀnslorna gatlopp samtidigt som vuxenvÀrlden gÄng pÄ gÄng Àr oförmögen att agera vuxet. /.../ .OrÀdd, drastisk och sÄrig skildring av att vara 16 Är./.../Gudarna genomsyras av kraft och motstÄnd mitt i all söndrighet."

Erika Hallhagen, SvD

"Skrivet i ett rasande tempo, pĂ„ ett sprakande, levande sprĂ„k./.../ ”Gudarna” kĂ€nns rakt igenom som en tryckkokare./.../ Hon lyckas enastĂ„ende med att fĂ„ Jannes hetsiga tonĂ„rsröst att höras Ă€kta, kĂ€nslorna som pendlar mellan djupaste förtvivlan och allsmĂ€ktighet."

Bodil Juggas, Arbetarbladet

"I centrum stÄr jaget, Jane, som kallas Janne. Hon som bor med sin pappa efter förÀldrarnas skilsmÀssa. Hon som har grÄten bultande i bröstet, alldeles bakom sin egen smartness, som Àr sÄ mycket mer ensam Àn hon nÄgonsin vill medge. FÀkta, fÀkta, skitliv! Elin Cullheds Gudarna Àr en sorts feministisk bruksanvisning utan regler, en ung, arg, sorgsen, begÄvad debut."

Anneli Dufva, SR, Kulturnytt

"Skitig, överlastad och rasande pÄ ett sÀtt som Àr lika delar underhÄllande och hjÀrtskÀrande. Den Àr ett uppkÀftigt, angelÀget svar pÄ teserna om söndercurlade generationer, tonÄrens utsatthet extra allt, men samtidigt underbart varm, ostyrslig och livskraftig."

Ella Andrén, Dagensbok.

"Feminismen finns i handlingen, oavbrutet. I sprĂ„ket, oförsonligt. Jane frĂ„n Tierp, som kallas Janne, Ă€r den sjuttonĂ„riga berĂ€ttaren - och som den tjejen berĂ€ttar! Gudarna av Elin Cullhed Ă€r boken för dig som inte Ă€r sprĂ„kskraj. Och som i ditt liv behöver reality som Fucking ÅmĂ„l, Glappet. Tusen gĂ„nger starkare och Kalmars jĂ€garinnor!" Lena Kjersen Edman

"Gudarna Ă€r kulturjournalisten Elin Cullheds mycket vĂ€lskrivna debutbok./.../ Cullhed rör sig i samma verklighet som sĂ„vĂ€l Alakoski som Bakhtiari och Fucking ÅmĂ„l, och pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt Ă€ven de tidigare arbetarförfattarna (sĂ€rskilt Moa Martinsons sĂ„rbara men rĂ„starka Mia i Mor gifter sig-trilogin har mĂ„nga likheter med Cullheds huvudperson Janne). /.../ Boken Ă€r bitvis oerhört rolig, bitvis sĂ„ surrealistisk som bara verkligheten kan vara och bitvis nĂ€stan outhĂ€rdligt sorglig. Naturligtvis Ă€r den ocksĂ„ ett fantastiskt diskussionsunderlag./.../ Mycket lĂ€svĂ€rd för bĂ„de tonĂ„ringar och vuxna."

Karin Alvehus, BTJ

"Vuxenblivande om att vara tjej och navigera genom tonÄrstidens minfÀlt"

Situation Stockholm

"Elin Cullheds debutroman Àr en driven, arg och ledsen kampbok."

Eva Wahlström, Oskarshamns-tidningen

"En rolig och mörk debut av kulturjournalisten Elin Cullhed."

Ida Therén, ETC

En av de senaste Ärens skarpaste svenska ungdomsböcker. Med humor och vemod skriver Cullhed byxorna av patriarkatet och dess bundsförvanter.

Patrik Lundberg, Aftonbladet