(0)

Gud vill det

e-bok


I vÄr svenska historia utgör korstÄgen ett borttrÀngt kapitel. NÄgonting vi helst inte vill kÀnnas vid. Men korstÄgsandan var i hög grad levande under nordisk medeltid. MÄnga svenska, danska och norska kungar och herremÀn tog korset och lovade att sprida kristendomen med svÀrd i hand.

Dock var det fĂ„ som likt Guillous Arn Magnusson hade rĂ„d att fara till det Heliga Landet. Lyckligtvis fanns hedningar att omvĂ€nda pĂ„ nĂ€rmare hĂ„ll. Under 400 Ă„r organiserades religiösa krigstĂ„g mot större delen av Östersjökusten, frĂ„n nuvarande östra Tyskland och Polen upp till Finland och Ryssland.

Dick Harrison Àr idag en av Sveriges mest lÀsta populÀrhistoriker. I Gud vill det! berÀttar han för första gÄngen den samlade historien om de nordiska korsfararna. Han tar oss med pÄ en fascinerande resa till ett medeltida Norden dÀr det ansÄgs Àrorikt att dö och att döda i Guds namn och dÀr en av de ivrigaste krigshetsarna var Heliga Birgitta. Han förklarar hur korstÄgstanken kunde slÄ rot hos oss och vad vi kan lÀra av det. Den medeltida retoriken blir skrÀmmande aktuell i ljuset av de senaste Ärens hÀndelser. Historien kommer tillbaka.