(0)

Gud och andra orsaker

e-bok


Vad Àr orsaker och hur fungerar de?

Vetenskapliga förklaringar bygger ofta pÄ att man kan komma Ät orsakerna till de fenomen som man studerar. Men hur orsaker och kausala samband ska förstÄs Àr idag mycket omdiskuterade frÄgor inom discipliner som vetenskapsteori och metafysik. Hur frÄgorna besvaras har stor betydelse för vÄr förstÄelse av vad vetenskaplig kunskap Àr.

En av de mest omdiskuterade nya teorierna om kausalitet, dispositionalismen, stÄr i fokus i denna bok. I dispositionalismen kombineras upptÀckter i aktuell forskning med idéer hos klassiska filosofer som Aristoteles och Thomas av Aquino. Samtidigt visar dispositionalismen pÄ de ensidigheter och problem som ligger bakom bristerna i vÄra hittillsvarande teorier om kausalitet.

Den hÀr boken bygger pÄ ett internationellt forskningsprojekt om kausalitet med forskare som anvÀnder sig av dispositionalismen inom olika grenar av humaniora och naturvetenskap. HÀr presenteras ocksÄ huvudtankarna i författarens eget bidrag till forskningsprojektet, dÀr han behandlar den religionsfilosofiska frÄgan om Gud kan sÀgas vara orsak till ting och hÀndelser i vÀrlden.