(0)

Gubbsjuka

e-bok


Sommaren 2002 fyllde Jan Myrdal 75 Är. Han börjar fÄ ont om tid. Framtiden ligger redan bakom honom som en avlagd ryggsÀck. Han lider av gubbsjuka.

Det Ă€r inte den vanliga gubbsjukan som Ă€r Jan Myrdals problem. Han drĂ€glar inte efter smĂ„flickor, och inte heller skrĂ€mmer honom impotensen. Han har ont om tid för att hinna bli klar med den livsuppgift som han stĂ€llde sig för drygt ett halvsekel sedan. Det börjar bli ont om tid för att föra samtalen med vĂ€nnerna till punkt. Med Florry – hon som pĂ„ ett plan var den varelse som stod honom nĂ€rmast – Ă€r det redan för sent.

Men Jan Myrdal har inte bara ont om tid. Han har ocksÄ ont i tiden. Det Àr en ond tid nÀr gubbarna blir elÀndiga eftersom de görs vÀrdelösa, nÀr vÀlfÀrdssystemen avskaffas och de fattiga ute i vÀrlden bombas till lydnad.

Som ingen annan svensk författare knyter Jan Myrdal ihop det privata med det allmĂ€nna, visar hur demens och lĂ„ngvĂ„rdselĂ€nde, sviktande kroppsfunktioner och moderna Ă€ttestupor hĂ€nger ihop. Att Ă„lderdomen – ocksĂ„ den privata – inte Ă€r en biologisk frĂ„ga utan en samhĂ€llelig.

PÄ samma sÀtt som Barndom kommer Gubbsjuka att bli en klassisk del av den svenska litteraturen, en bok att gÄ tillbaka till, att grubbla över och att Àlska.