(133)

Grand final i skojarbranschen

ljudbok och e-bok


NÀr den vÀlkÀnda författaren Lillemor Troj en dag finner sig lÀsa manuset till en roman om sitt eget liv börjar marken gunga under henne. Den Àr skriven av en kvinna hon kÀnner vÀl och som vill bli erkÀnd som författare. De har aldrig blivit vÀnner men i Ärtionden varit djupt beroende av varandra.

NÀr man slÄr igenom litterÀrt Àr man en cirkushund som hoppar genom en ring med pappskiva. Hepp! Det vet Lillemor för det Àr hon som har hoppat. Men hon har hela tiden vetat att en författare Àr ett dubbelhövdat monster. Nu hotar den andra kvinnan att förgöra den intagande och kloka persona som lÀsarna tror Àr Lillemor Troj.

Kerstin Ekmans nya roman Àr en uppsluppen lek med autofiktionens form och en vass skildring av det litterÀra livet. Men först och frÀmst Àr den en berÀttelse om tvÄ mycket olika kvinnor, frÄn femtiotalet och fram till idag, om lögn och sanning, ensamhet och gemenskap.

Lillemor sitter med manuskriptet tryckt mot kroppen och hÄller hÀnderna över det som om hon skyddade ett foster. Men det Àr ett huggormsbo hon har vilande mot magen. Paniken stiger inom henne och en lÄng stund Àgnar hon sig Ät en plan att ge sig ut i vÀrlden och försvinna frÄn landets litterÀra scen. Att leva lÄngt borta och obemÀrkt borde vara möjligt med de tillgÄngar hon har. Hon vill ju kvadda mig tÀnker hon. Mitt anseende och min berömmelse. Mina lÀsare som Àlskar mig. Mig! Faktiskt.



3.9

133 recensioner

Maine

2024-03-31

Bra insÀs

Roger

2024-03-15

Kittlande autoauto. Det finns mycket att Àlska hos Kerstin Ekman.

Anna

2023-08-23

Vill ge boken 6 stjÀrnor!