(46)

Godnatt, jord

ljudbok och e-bok


Godnatt, jord (1933) fick det sociala mörker som omgav statarna, vĂ„rt lantarbetarproletariat, att rĂ€mna. I dess obarmhĂ€rtiga ljus kunde man Ă€ntligen se hur stort förtrycket och armodet var. Rykande av verklighet skildrar romanen statarnas liv pĂ„ ett gods i Sörmland – vardagsslit och fattigmiljöer, kuvad lĂ€ngtan och okomplicerad glĂ€dje. Ur det myllrande kollektivet framtrĂ€der en rad enskilda mĂ€nniskoöden med förunderlig nĂ€rhet. Omkring dem alla doftar det sörmlĂ€ndska landskapet, lummigt av ekar, prunkande av vallmo. Den var 30–talets första statarroman.

Godnatt, jord Ă€r ocksĂ„ den första och stilbildande av arbetarförfattarnas sjĂ€lvbiografiska romaner – en berĂ€ttelse om barndomens oĂ€ndliga Ă€ventyr och ungdomens revolt. Godnatt, jord Ă€r bĂ„de som socialt dokument och förblivande dikt en av de viktigaste böckerna frĂ„n förra Ă„rhundrade.

NÀr Ivar Lo-Johansson dog 1990 efterlÀmnade han ett verk av enastÄende bredd och omfÄng. Han föddes i en slÀkt som under generationer hade varit lantarbetare pÄ Södertörn i Sörmland. Efter en tid pÄ folkhögskola och en rad olika kroppsarbeten i Stockholm, Frankrike och andra lÀnder blev han författare. Hans första böcker var resereportage, men i det tidiga 30-talet ÄtervÀnde han till sin ursprungsmiljö och började skildra de svenska statarnas liv och arbete. 50-talet Àgnade han Ät en serie sjÀlvbiografiska berÀttelser i Ätta delar. Ett annat block i hans stora produktion Àr den s k passionssviten: novellböcker grupperade kring sju olika passioner och laster. I sjuttioÄrsÄldern samlade han sig till sitt sista stora verk, en memoarserie i fyra band, inledd med Pubertet och avslutad med Frihet 1985, dÄ författaren var över Ättio Är.


UpplÀsare: Erik Ehn
LĂ€ngd:

3.5

46 recensioner

Nina

2024-02-05

Recension pÄ KARENINA.SE

Anonym

2023-07-18

En mycket tradig Ä trÄkig bok.Det Àr bara i en tredje del av boken som nÄgot hÀnder.Allt annat Àr ointressant svammel. Göran.

Johannes

2022-09-10

Snarare poesi Àn prosa.