(697)

Gift

ljudbok och e-bok


"Gripande missbruksskildring och ett glÀnsande stycke kvinnolitteraturhistoria"

MMMM / M-magasin

"Tove Ditlevsens bÀsta roman /.../ en knivskarpt kuslig bok som kryper under huden pÄ lÀsaren"

Expressen

"NĂ€r [Tove Ditlevsen] Ă„terigen anklagas för att vara hĂ€nsynslös, svarar hon att hon bara pĂ„ sitt eget stillsamma vis har avslöjat sitt privatliv i sina böcker. ”Vad Ă€r det med privatlivet som Ă€r sĂ„ hemskt, att det inte fĂ„r komma ut. Vad Ă€r det dĂ„ som försiggĂ„r dĂ€r?”

ur Vigdis Hjorths förord

Danska Tove Ditlevsen (1917-1976) var pÄ sin tid vida lÀst och skandalomsusad för sina skoningslöst Àrliga böcker, som skÀrskÄdar kroppsliga och kÀnslomÀssiga mÀnskliga erfarenheter med en blandning av slagfÀrdighet och skörhet. Hennes böcker Äterutges nu som moderna klassiker, och kommer bland annat pÄ engelska hos Penguin Classics.

Gift anses av mĂ„nga vara hennes allra frĂ€msta verk. HĂ€r finns tre kĂ€rleksobjekt: mĂ€nnen, drogerna och skrivandet. Gift handlar om fyra Ă€ktenskap, det första med den 36 Ă„r Ă€ldre redaktören Viggo F, och om barnen hon föder. Men ocksĂ„ om giftet i den spruta som till slut har huvudpersonen helt i sitt vĂ„ld. Genom hela denna sĂ„riga, hudlösa, vansinnigt skickligt skrivna bok, löper förhĂ„llandet till skriften som passion och rĂ€ddningsplanka. Hon skrev det hon levde, och medierna Ă€lskade att skriva om henne. 1956 skriver Ditlevsen sjĂ€lv om symbiosen med offentligheten: ”
 med tiden fick hon det avskyvĂ€rda nĂ„got, som vi kallar ett namn, och sĂ„ smĂ„ningom förstod hon, att det namnet hade stulits ifrĂ„n henne 
”

I nyöversÀttning av Ninni Holmqvist.

"den blir kvar i en sÄ lÀnge att man inser att man har haft att göra med en rasande skicklig författare"

Aftonbladet

”FrĂ„n första sidan Ă€r jag tagen av Toves sjĂ€lvstĂ€ndighet, och Ă€r mycket glad över att ha blivit invigd i hennes sjĂ€lvutlĂ€mnande författarskap som berör alltifrĂ„n giftermĂ„l, otrohet, rĂ€tten till abort och drogmissbruk. ”

BÀst just nu, Nöjesguiden

”Vilket sprĂ„k. Vilket liv. En tunn bok med stort innehĂ„ll. ”

Kristin McMillen, ETC

”Satan i gatan vilken bok. Tove Ditlevsens sprĂ„k Ă€r obroderat och rakt pĂ„ och det gör att allt kĂ€nns Ă€nnu mer. Hon viker inte undan och beskriver alla hĂ€ndelser, alla tankar med samma respekt. Den Ă€r feministisk i sin totala öppenhet och efterĂ„t kĂ€nner jag mig typ tacksam över att jag började lĂ€sa den hĂ€r? Hon skriver sĂ„ att det kĂ€nns som man Ă€r en skugga i hennes rum, som att man pĂ„ 172 sidor fĂ„tt uppleva ett liv.

VĂ€rt hörrni! LĂ€s den.”

Sandra Beijer

”en förtrollande skildring av danskt vardagsliv och kvinnors livsvillkor under ockupationen.”

Svenska Dagbladet

”Ditlevsens ton Ă€r genom allt humoristisk, chosefri och uppriktig."

Göteborgs Posten



4.3

697 recensioner

Tara

2023-05-29

LÀsvÀrd bok

Linnea

2022-05-08

En av mina absoluta favoriter

Ingrid

2022-03-06

Otroligt bra berÀttat om livet som narkoman!