(1114)

Gideons ring

ljudbok och e-bok


Mannen har ingen ro i kroppen dÀr han sitter bakom ratten i vargtimmen. Men demonerna kan han inte köra ifrÄn, hur mÄnga hÀstkrafter motorn Àn har. Ut ur morgondimman stiger en ung kvinna; naken kommer hon springande rakt emot honom pÄ landsvÀgen.

Senare hittas hon utanför pianoteknikern John Gideons dörr, men kan varken berÀtta vem hon Àr eller vad hon har rÄkat ut för. Och John Gideon sjÀlv hÄller sig undan. Grannarna vittnar om dussintals flickor som genom Ären passerat in och ut genom hans dörr.

Kvinnans tystnad försvÄrar arbetet för poliserna i kriminalkommissarie Conny Sjöbergs team. NÀr de ovanpÄ detta fÄr en dödsmisshandel och ett spÀdbarnslik pÄ sitt bord ser de till slut inte skogen för alla trÀd.

Meningsskiljaktigheter leder till spÀnningar mellan poliserna. Petra Westman drivs av ett onyanserat förakt mot den manliga naturen, som kan fÄ henne att begÄ ödesdigra misstag. Jamal Hamad gör sitt bÀsta för att uppmÀrksamma henne pÄ detta. Odd Andersson lever pÄ sin intuition och mÀnniskokÀnnedom, men inte heller det tycks rÀcka sÀrskilt lÄngt den hÀr gÄngen. Jens Sandén har fullt upp med sin förstÄndshandikappade dotters lilla baby, och mÀrker inte det som pÄgÄr omkring honom. Hedvig Gerdins största bekymmer Àr det motsatta. Hon mÀrker vad som pÄgÄr och bestÀmmer sig för att gÄ till botten med saken. Conny Sjöberg, som Àr lyhörd i alla riktningar, gör sitt bÀsta för att förhÄlla sig neutral och saklig. NÄgot som inte Àr det lÀttaste för en chef med sÄ mÄnga starka viljor omkring sig.

Fallet fÄr slutligen sin upplösning med hjÀlp av en gammal berÀttelse om en narkomans förfÀrliga död i FNL-tidens Uppsala, och en liten flicka i en gunga. Inget Àr vad det synes vara, och mÄnga fördomar kommer pÄ skam. HÀr finns medmÀnsklighet dÀr man minst anar det, och hos dem man borde kunna lita pÄ ett mörker, större Àn det gÄr att förestÀlla sig.

Gideons ring Àr den femte, fristÄende boken i Carin Gerhardsens framgÄngsrika serie om Hammarbypolisen.



4.2

1114 recensioner

Systrar

2024-04-17

spÀnnande

Kim

2024-04-03

SpĂ€nnande lĂ€sning😀och jĂ€ttebra

L

2021-11-30

Fantastisk!