(6)

Gevärsdesperadon

ljudbok


Karl Olav Pedersen var i 60-års åldern. Han var förtidspensionerad, och fördrev tiden med promenader och biobesök. På väg mot dagens matiné, en westernfilm, såg han en ung man ståendes nära polishuset, med något under jackan. Karl Olav, som trodde att det kunde vara en flaska brännvin, gick fram och frågade om han kunde få en sup. Den unga mannen svarade vresigt att han inte hade något brännvin, och visade Karl Olav den sten han gömde innanför jackan. Den unga mannen hade kommit dit för att ta livet av polisen, meddelande han den förvirrade pensionären.

Detta var det första försöket att orsaka skada som den unge mannen, Jens Otto, försökte genomföra. Här berättar polisen om hur deras och Jens Ottos vägar korsas flera gånger, det sista mötet skulle sluta i ett kulregn som avlossades från Jens Ottos hagelgevär och polisens pistoler, framför chockade åskådare.

I Nordisk kriminalkrönika berättar poliser själva om sina mest uppmärksammade, omskakande, och svåra fall.

Nordisk Kriminalkrönika är ett historiskt verk. Berättelserna och samlingarna är uttryck för den samtid som de skrevs i, och kan i enstaka fall ha föråldrat eller kontroversiellt innehåll. Eventuellt stötande material är inte uttryck för förlagets hållning.