(30)

Galanterna

ljudbok och e-bok


Det Àr skottÄret 1912 i Helsingfors. I huset Hoppet bor bÀsta vÀninnorna Dagmar och Hilma och deras hem Àr samlingspunkten för en fyrklöver tillsammans med Klara och Ebba, samtliga sjÀlvförsörjande yrkeskvinnor. De har alla sina drömmar om ett större liv, Dagmar drömmer om en egen hattaffÀr och en resa till Paris. Men att röra sig i staden Àr att stÀndigt vara betraktad och pÄpassad, det gÀller att undvika de frÀcka ryska militÀrerna och att ha manligt beskydd för att fÄ Àta pÄ restaurang.

FrihetslÀngtan bubblar under ytan. VÀninnorna utmanar grÀnserna: de klÀr sig i kostym och gÄr ut som mÀn och dansar, de tar risker som kan sluta illa.

Galanterna Àr en bred, historisk Helsingforsroman med dokumentÀra blÀnk frÄn verkligheten. Staden Àr bekant men tiden en annan. Romanens Dagmar baserar sig pÄ författarens mormorsmor som ocksÄ drömde om en hattaffÀr.

FrihetskÀnslan i berÀttelsen Àr dÄnande stark: vad hÀnder i en mÀnniska som plötsligt inte lÀngre accepterar sin trÄnga roll utan börjar följa sin egen vilja, sin egen begÄvning?


UpplÀsare: Mia Franck
LĂ€ngd: