(342)

Första världskriget

ljudbok och e-bok


Under en svart sommarvecka 1914 bröt den ut – världsbranden. En kavalkad av krigsförklaringar skakade Europa och de kommande åren skulle miljontals unga män förblöda i skyttegravarna på västfronten. Så ser mångas bild av första världskriget ut, men den är inte fullständig. Konflikten utspelade sig på en mängd skådeplatser världen över, varav många är mer eller mindre bortglömda idag.

I Första världskriget tecknar historikern Dick Harrison inte bara en bild av skyttegravshelvetet i Frankrike och Flandern. Vägledd av Harrisons berättarförmåga och enorma kunnande får lyssnaren höra historien om den ofattbart blodiga östfronten, slagfälten i Mellanöstern, det japanska krigståget i Östasien och den bittra kampen i Afrika. På så sätt framträder en mångfacetterad bild av hur stormaktspolitiken i Europa exploderade i den världsomspännande urkatastrof som kom att forma hela 1900-talets historia.


Uppläsare: Per Juhlin
Längd:

4.0

342 recensioner

Tilde

2023-10-07

Bra bok, men lättläst version är bättre.

Carl

2023-10-01

Bra överblick!

Irina

2023-09-06

Jag älskar Dick Harrysons böcker, och de gör sig alldeles särskilt bra upplästa av Per Juhlin. Även som historiafreak lär man sig ständigt nya och djupare orsaker till det skedda. Ibland när man har egen kunskap märker man framställningen är forcerad, som när författaren ger Tyskland hela förtjänsten av att de vita segrade i Finlands inbördeskrig, utan att med ett ord nämna Marskalk Mannerheim. Men det är en randanmärkning. Betyget blir högt, en ren njutning att ta del av.