(365)

Förintelsens barn

ljudbok och e-bok


Auschwitz, själva symbolen för nazisternas dödsmaskineri, befriades den 27 januari 1945. Men Förintelsen slutade inte där. Den gick i arv och sipprade in i blodomloppet hos Förintelsens barn. Det här är en bok om det tunga arvet, om känslan att finnas till istället för alla de som slutade sina liv i gaskamrarna. I barnen skulle en förlorad värld återuppstå. Vem kan leva upp till det?

Men det är också en berättelse om två människospillror, mina föräldrar, som möts igen efter kriget, i Norrköping. Om deras strävan att i skuggan av de döda, bygga ett nytt liv i det svenska folkhemmet. Den handlar också om min egen historia i två världar, den judiska och den andra stora världen. Till dem som tvivlar: Det går alldeles utmärkt att vara både jude och svensk!



4.2

365 recensioner

Marie

2023-06-01

Mycket viktig bok! Intressant !

Jasmine

2021-12-29

En bok om hur känslor av skuld går i arv och hur barn och barnbarn till överlevande från Förintelsen inte är fria trots att de inte var där.

David

2021-10-31

Mycket hörvärd bok. Att höra den som ljudbok ger i det här fallet en extra dimension då det är författaren själv som läser den och hennes bror som ger röst åt deras far i hans brev. Trots att det förstås är en bok med den tyngsta av bakgrunder så känns den ändå inte för tung att lyssna på, den är så rakt berättad. Bara skildringen av uppväxten i Norrköping är i sig medryckande. Tack Margit!