(668)

Fördel ADHD : var på skalan ligger du?

ljudbok och e-bok


Känner du någon som är driven, kreativ, orädd, ifrågasättande, flexibel, envis och initiativrik? Som ofta tänker utanför boxen och verkar kunna skaka av sig nästan vilken motgång som helst? Kanske känner du igen dig själv? Förmodligen blir du lite förvånad när du hör att dessa positiva egenskaper är typiska för personer med ADHD! Vi som så länge har betraktat denna århundradets diagnos som något som bara för med sig problem.

I dag tror man att dessa delvis nedärvda personlighetsdrag var nödvändiga för att våra förfäder skulle överleva. Den som inte orkade jaga sitt byte eller kunde hyperfokusera på savannen svalt ihjäl eller blev själv ett byte för vilda djur. Det var helt enkelt en stor fördel att ha vissa egenskaper, som vi i dag betraktar som en diagnos. Vi vet också att vi alla har mer eller mindre drag av ADHD och att vi alla ligger på skalan – vissa långt borta i den ena änden, andra i den helt motsatta.

Lär dig hur du kan vända diagnosen till en fördel, oavsett om det gäller dig själv eller ditt barn, och hur du kan hantera även nackdelarna. Och upptäck det positiva i att vi inte alla är likadana med samma personlighetsdrag. Olika är bäst – vare sig det handlar om familjen eller jobbet!

I lexikon och liknande skrifter kan vi läsa att ADHD är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som bland annat yttrar sig i koncentrationssvårigheter,

hyperaktivitet och impulsivitet – drag som tillsammans gör vardagen svårare för den som har diagnosen. Allt detta är förvisso sant, men det är samtidigt en grov och missvisande förenkling – inte minst därför att de positiva sidorna av ADHD helt faller i skymundan.

I denna bok vänder överläkaren Anders Hansen på perspektivet och visar hur personer med ADHD också kan ha stora fördelar gentemot andra: de är ofta mer kreativa och flexibla i sitt tänkande, de är orädda och ifrågasättande och vågar i högre grad lita till sin intuition. Och hyperaktiviteten går inte sällan hand i hand med en särskild förmåga till hyperkoncentration – en förmåga som i rätt sammanhang kan uträtta storverk och rentav haft en avgörande betydelse för människans utveckling som art. Här vill Anders Hansen visa hur ADHD med rätt stimulans kan vändas till en tillgång, något man kan dra nytta av, i skolan, på arbetsplatsen och i sitt privatliv. Samtidigt vill han en gång för alla göra upp med den seglivade myten att ADHD är något som bara berör de som fått diagnosen eller uppvisar tydliga symptom; som Hansen illustrerar har vi alla drag av ADHD i någon mån – det som skiljer oss åt är bara var på skalan vi ligger.


Uppläsare: Johan Svensson
Längd:

4.3

668 recensioner

Crille

2024-03-12

Denna bok har faktiskt hjälpt mig att på relativt kort tid inse att jag är normal, att bara för att jag tänker i bredare banor zonar ut och ibland verkar ouppmärksam så finns även min plats i samhället. jag måste bara hitta den. Då måste man leta, leta och leta lite till! rekomenderas till dig med diagnosen men även föräldra eller skolpersonal.

malin

2024-02-26

Lätt att ta till sig. Bra och tydlig förklarat.

Inez

2023-05-15

En mycket bra och intressant bok - igen, av Anders Hansen! Sund inställning till allt diagnostiserande och hur samhället sjukliggör något som egentligen är personlighetsdrag. Saknar dock Anders själv som uppläsare - därav betyget. Vi behöver vara olika! Ett av mina favoritavsnitt: ”Och att vi försöker stoppa in alla i en normalbox. Om 10% av alla barn behöver en diagnos och en amfetaminliknande medicin för att klara av skolan, är det inte 10% av barnen det är fel på, utan skolan. För att citera den amerikanske barnläkaren Michael Anderson: ”We have decided, as a society, that it’s to expensive to modify the kids environment, so we have to modify the kid”.