(31)

Fällda för sexövergrepp : om rättsfall i Sverige

ljudbok


De senaste åren har Sverige sett en stor ökning anmälda sexualbrott, där främst män står anklagade. Men vad händer när dessa fall går till rättegång och det inte finns några bevis utöver anklagandet självt? Hur avgör man vad som är bortom rimligt tvivel när ord står mot ord?

Thérèse Juel blev engagerad i frågan när en vän till henne dömdes för ett sexualbrott. I den här boken granskar hon tio rättsfall från verkliga livet där utgången blivit fällande dom och höga skadestånd. I varje enskilt fall upptäcker hon brister och tveksamheter som domstolarna helt verkar ha förbisett. Utan att ta ställning till skuld verkar frågorna vara betydligt fler än svaren.

Är det svenska rättssystemet verkligen så säkert som vi vill tro?

Thérèse Juel, född 1950, är en svensk frilansjournalist, radiopratare och juridisk utredare. Hon har skrivit flera böcker om rättssäkerheten i Sveriges domstolar.


Uppläsare: Cecilia Ström
Längd:

3.7

31 recensioner

Dick

2022-01-25

Det är otillfredsställande att det förekommer brott, t.ex våldtäkter, där är det ofta står ord mot ord. Det är fullt möjligt att flertalet av gärningsmännen i dessa fall går fria, och det är frustrerande, men knappast en anledning till att döma oskyldiga som någon slags kompensation. Med citat ifrån allt från de inledande förhören till de fällande domarna och de avslagnna resningsansökningarna visar Thérèse Juel på en rättssäkerhet som för tankarna till 1600-talets häxprocesser.

Mange

2020-12-14

Otroligt informativ och skrämmande berättelser om rättsövergrepp.