(16)

Fuskarna : Om Macchiarini och andras svek mot vetenskapen

e-bok


”Efter att vi intervjuat ett stort antal personer pĂ„ sjukhuset, lĂ€st in oss pĂ„ patientjournalerna och plöjt igenom publikationer och annan vetenskaplig litteratur om luftrörstransplantationer var vi mogna att möta huvudpersonen sjĂ€lv. I maj 2016 trĂ€ffade vi Paolo Macchiarini i ett sammantrĂ€desrum en trappa upp vid korsningen av Hantverkargatan och Scheelegatan pĂ„ Kungsholmen.”

Kjell Asplund Àr lÀkare och tidigare generaldirektör för Socialstyrelsen. Han var medicinsk expert i utredningen om Thomas Quick och ledde ocksÄ den interna utredningen pÄ Karolinska Universitetssjukhuset om fallet Paolo Macchiarini.

I sin debutbok Fuskarna berĂ€ttar han om nĂ„gra av vĂ„r tids mest flagranta bedragare inom lĂ€karvetenskapen: kirurgen Paolo Macchiarini, psykologiforskaren Diederik Stapel och blodprovsentreprenören Elizabeth Holmes. Han tecknar bilden av hur svĂ„rt det Ă€r att urskilja fuskaren i tidigt skede, hur fuskarens skicklighet ofta Ă€r förknippad med en karismatisk personlighet, hur lĂ€tt det Ă€r att dras med – och om visselblĂ„sarens och fuskjĂ€garnas utomordentligt viktiga kurage.

Fuskarna Àr skriven frÄn vetenskapens innersta rum. Personlig och erfarenhetsbaserad, oupphörligt spÀnnande, en lÀkarens och Àmbetsmannens egen true crime. Dess viktigaste frÄga Àr: Hur kan vi bevara allmÀnhetens tilltro till lÀkarvetenskapen och skydda den frÄn direkt hÀlsovÄdliga bedragare?



4.1

16 recensioner

Tomas

2022-01-02

Balanserad vÀlstrukturerad och imponerande beskrivning o analys av ett spektrum av forskningsfusk baserad pÄ omfattande research. Rekommenderas!