(5)

Frö

e-bok


Fröet är matens bortglömda huvudrollsinnehavare. Det är fröerna som ser till att sushiriset mognar på andra sidan jorden, som säkrar vetet i pastan och som ordnar morgonkaffet. Nästan allt vi äter börjar med ett frö. Utan fröerna skulle tallrikarna gapa tomma. Så varför behandlas de så styvmoderligt?

Att mätta jordens befolkning har sällan eller aldrig varit så svårt. Extrem torka, skyfall och stigande havsvatten är bara några av utmaningarna. Mängden odlingsbar mark minskar i takt med klimatförändringarna och hoppet att föda världens befolkning står till mångfalden hos världens fröer. Det finns bara ett problem. Sedan början av 1900-talet har människan utrotat 75 procent av världens grödor.

I den här boken går Anna Liljemalm och Erik Abel på jakt efter framtidens mat. De letar vildris i Nepals djungler, träffar fröförädlare i Kenya och kliver in i frövalvet på Svalbard. I Flen och Vebomark besöker de också två familjer som aldrig har träffats, men som skickar brev med fröer till varandra. Det här är berättelsen om global matsäkerhet. Det är också en kärlekshistoria. En hyllning till de små rackarna som i alla år mättat världens befolkning.