(53)

Frukten av ett brott

e-bok


Trevor Noahs osannolika resa, från barndomen i apartheidregimens Sydafrika till USA:s mest hyllade komiker, började med ett brott: hans födelse. Eftersom hans mamma var svart och hans pappa var vit riskerade de fem års fängelse genom att få barn tillsammans.

"Frukten av ett brott" rymmer såväl absurditeter och humor som dramatik och mörker. Det är en uppväxtskildring om att kämpa för att finna sin plats i en värld som inte vill att man existerar. Och en berättelse om en mycket speciell relation till en mor.



4.0

53 recensioner

Tobias

2022-10-16

Efter tvÄ Är i Lesotho pÄ 90-talet Àr jag alltid intresserad av böcker om Afrika i allmÀnhet och södra Afrika i synnerhet. Trevor Noahs sjÀlvbiografi om sin barndom i apartheidsystemets slut, och i den knoppande demokratin efter den, Àr vÀl vÀrd att lÀsa. Som barn till en svart kvinna och en vit man var han ett illegalt barn och Àven efter att apartheid hade avskaffats hade han svÄrt att passa in i det strikt rasuppdelade landet. Vita för sig och svarta för sig - som blandad rÀknades Noah som fÀrgad, men det Àr en egen grupp dÀr han inte heller hörde hemma. Boken handlar dÀrför mycket om att kÀnna sig utanför vilka man Àn Àr med, inramat av Noahs vÀldigt omtumlande liv med en brutal styvfar och som smÄkriminell fixare i sydafrikanska townships utanför Johannesburg. En person som sticker ut Àr Noahs starka och sjÀlvstÀndiga mamma som verkar ha varit en stor förebild, inte minst för Noahs genomgÄende vÀgran att se sig som ett offer.

A

2020-05-29

En allvarlig historia som berĂ€ttas med Noah Trevor’s rappa komiska röst. Intressant att lĂ€sa om livet i Sydafrika efter Apartheiden och hur Apartheiden fortsatt satt sina spĂ„r i landet.