(7)

Fru Marianne

e-bok


" -Mamma, jag har fÄtt ett sÄdant underligt brev, sade Marianne och stÀllde sig vid bordet.

-Vad dÄ om?

- LÀs sjÀlv.

Hon rÀckte fram brevet, fru Björk avtorkade sina hÀnder, tog det och började lÀsa. Marianne satte sig ned vid andra sidan bordet för att vÀnta."

Brevet, som ska vÀnda den unga Mariannes liv upp och ned, kommer frÄn lantbrukaren Börje Olsson. Inuti presenteras ett frieri, utan krusiduller eller utsvÀvande formuleringar. Snart Àr de tu gifta, men Marianne inser snart att hon inte Àr lycklig i sitt Àktenskap.

Börjes vÀn PÄl anlÀnder till deras gÄrd, och med honom kommer det ytterligare bekymmer för Marianne och Börjes Àktenskap. PÄl och Marianne fattar tycke för varandra, och Marianne tvingas ta ett svÄrt beslut. Ska hon bryta upp sitt Àktenskap till förmÄn för sin nya förÀlskelse, eller försöka leva med mannen hon gift sig med och lovat sitt liv och trohet till?

"Fru Marianne" hamnade mitt i debatten om kvinnlig frigörelse nÀr den utgavs 1887. Verket, som i efterhand Àr ett av Benedictssons mest hyllade, fick blandade recensioner nÀr det först utgavs. Detta Àr bland de sista verken som publicerades nÀr författaren fortfarande var i livet.

Victoria Benedictsson (1850-1888) var en svensk författare och dramatiker som har författat nÄgra av Sveriges mest Àlskade, och litteraturhistoriskt viktiga verk. Hennes böcker utgavs under pseudonymen Ernst Ahlgren.