(12)

Frihet

e-bok


I den hÀr romanen tecknar Jonathan Franzen ett skarpt och ömsint portrÀtt av medelklassfamiljen Berglund dÀr makarna Patty och Walter som medvetna medborgare och nÀrvarande förÀldrar kÀmpar för en bÀttre vÀrld. De sopsorterar, engagerar sig i sin miljö och cyklar till jobbet i stÀllet för att ta bilen. De Àr politiskt intresserade och trogna liberaler. Men Ären gÄr, barnen vÀxer upp och flyttar hemifrÄn. Skuggor frÄn Pattys och Walters första tid tillsammans hinner ifatt dem och det Àr inte lÀngre lika lÀtt att hÄlla ihop familjen och Àktenskapet. Deras liv tillsammans Àr inte lÀngre lika sjÀlvklart.

Med det amerikanska samhÀllet som fond speglas hÀr hur vi lever vÄra liv. Hur kan vi hÄlla fast vid vÄra ideal nÀr allt runtomkring oss förÀndras? Hur hanterar vi förvÀntningar och besvikelser och den frihet vi kÀmpat oss till och tar sÄ för given, men som samtidigt krÀver sÄ mycket av oss?

Frihet betraktas som en av de mest storslagna skildringarna av dagens Amerika. Boken vÀckte stor uppmÀrksamhet och höjdes till skyarna nÀr den utkom i original hösten 2010.