(19)

Freya Stark

ljudbok


I 1920- och 30-talens koloniala tillvaro i FrĂ€mre Orienten skulle en fin brittisk dam gĂ„ pĂ„ tebjudningar och umgĂ„s med andra britter. Freya Stark struntade i det. Hon lĂ€rde sig prata de lokala sprĂ„ken, klĂ€dde sig i arabiska klĂ€der, hoppade upp pĂ„ en kamel- eller hĂ€strygg och red ivĂ€g pĂ„ egen hand för att uppleva verkligen och ta reda mer om arabisk, persisk och turkisk kultur. Freya reser sĂ„ det stĂ„r hĂ€rliga till, genom öknar och över bergspass – Ă€nda till Afghanistan och Nepal. Och hon slutar inte förrĂ€n hon nĂ€rmar sig sin egen 100-Ă„rsdag.

De resenÀrer och Àventyrare vi kÀnner till Àr nÀstan alltid mÀn. En förklaring Àr förstÄs att kvinnor historiskt sett har varit bundna till hem och barn och dÀrför har haft svÄrare att ge sig ut pÄ vÀgarna för att stilla sin reslust. En annan förklaring Àr att de kvinnor som faktiskt reste ivÀg snabbt har blivit bortglömda, trots att de var mycket kÀnda i sin tid och skildrade sina resor i sÄvÀl tidningar som böcker.

I ljudboksserien Historiska kvinnliga resenĂ€rer berĂ€ttar Per J Andersson, författare och en av grundarna av tidningen Vagabond, om nĂ„gra av alla dessa förbisedda kvinnliga resenĂ€rer och upptĂ€cksresande som trots mĂ„nga hinder reste ut i vĂ€rlden. Freya Stark – PĂ„ kamelrygg österut Ă€r del 5 i serien dĂ€r alla avsnitt Ă€r fristĂ„ende.



3.7

19 recensioner

Annkatrine

2023-10-03

HĂ€rlig beskrivning av en okuvlig kvinna