(34)

Frankenstein

e-bok


Victor Frankenstein Àr en hÀngiven naturvetenskapsman. Studierna i Ingolstadt - kemi, medicin, anatomi - leder till en besatthet av livets uppkomst och dödens mysterium. Han vill vÀcka liv i döda ting för att komma nÀrmare skapelsens ursprung och bestÀmmer sig för att sÀtta samman en varelse av kroppsdelar frÄn avlidna mÀnniskor. Men hans försök att ta Skaparens plats blir ödesdigert, och han flyr det monster som vaknar - en ensam, vilsen och skrÀckinjagande figur som söker sig till mÀnniskor i de omgivande byarna men jagas pÄ flykten och slutligen bestÀmmer sig för att hÀmnas.

Mary Shelleys roman Àr en variation pÄ myten om Prometheus, som stal elden frÄn antikens gudar för att ge den till mÀnniskorna. Med sin kritik av tidens vetenskapsoptimism och sin djupgÄende förstÄelse för mÀnniskans skrÀck inför det frÀmmande har Shelley skapat en av vÀrldslitteraturens mest ikoniska gestalter.

Mary Wollstonecraft Shelley [1797-1851] var dotter till filosofen William Godwin och feministen Mary Wollstonecraft och fick en uppfostran prÀglad av liberala idéer. Sommaren 1816 tillbringade hon vid GenÚvesjön i Schweiz, dÀr nattliga samtal med Lord Byron och maken, poeten Percy Bysshe Shelley, vÀckte idén till Frankenstein, hennes mest kÀnda bok.



3.5

34 recensioner

Jean

2024-01-27

very good Book

Linus

2023-10-12

Bra bok! Kan rekommendera för skolarbeten.

lella

2021-09-19

Solklar klassiker frĂ„n romantikens epok! Vackra miljö och person beskrivningar som fĂ„r en att kĂ€nna sig nĂ€rvarandeđŸ„°