(1)

Formell svenska : frekventa ord

e-bok


Formell svenska – frekventa ord Ă€r en bok för alla som behöver utveckla sitt formella ordförrĂ„d i tal och skrift, till exempel:

– gymnasieelever

– lĂ€rare (med annat förstasprĂ„k Ă€n svenska)

– elever som vill fĂ„ behörighet i svenska för högskolestudier eller som bedriver sjĂ€lvstudier med Tisustestet som mĂ„l

– invandrare som lĂ€r sig svenska som vuxna.

Inom Àmnet svenska som andrasprÄk har insikten om ordförrÄdets betydelse för framgÄng i studier och pÄ arbetsmarknaden ökat pÄ senare tid. Boken Formell svenska erbjuder en genomtÀnkt, strukturerad ordtrÀning, dÀr Àven grammatiken fÄr utvecklas och automatiseras i ett givet sammanhang.

De ord man trÀnar i Formell svenska ingÄr i den frekvensbaserade En svensk akademisk ordlista, som innehÄller 652 ord och sedan 2014 Àr fritt tillgÀnglig pÄ internet. Att den Àr frekvensbaserad innebÀr att den innehÄller de vanligast förekommande, icke-Àmnesspecifika orden i akademiska texter.

PĂ„ lĂ€romedlets webbplats – www.formellsvenska.se – finns

– diagnostiskt test

– facit till bokens övningar

– ljud till 30 av bokens textavsnitt.

Ylva Olausson Àr lÀromedelsförfattare, lÀrare i svenska som andrasprÄk och fil.mag. PÄ Folkuniversitetets förlag har hon Àven gett ut Vardaglig svenska, novellserien Hand i hand och boken Kort och lÀtt.