(58)

Flykten över järnridån - En sann historia

ljudbok


Året är 1965 och Berlinmuren har kastat sin skugga över världen i fyra år. Under en studieresa i Europa träffar den unge Hans Christian Cars en vacker kvinna, Isolde, på tåget. Ljuv musik uppstår och snart spirar kärleken. Men situationen är komplicerad, för att inte säga omöjlig, eftersom Hans Christian är svensk och hans älskade Isolde bor i Östberlin. Mellan dem står järnridån och alla hinder för deras gemensamma liv som den representerar.

I största tysthet börjar paret planera en flykt. Isolde måste lämna Östberlin, något som knappast är möjligt att arrangera på legal väg. Men hur ska det gå till? Under muren? Höga risker och hårt arbete. Smuggling genom muren? Gränsvakterna blir bara skickligare på att upptäcka sådant. Kan man då ta sig över muren? Ja, kanske.

Paret bestämmer sig för att Hans Christian ska lära sig flyga och hämta Isolde från en äng någonstans i Östeuropa. Under knappt ett år planeras flykten in i minsta detalj. Men kan en svensk student utan tidigare flygerfarenhet verkligen lyckas ta sin älskade över muren på ett sätt som inte upptäcks av gränsförsvaret? Trots minutiösa förberedelser är katastrofen ständigt nära.

Flykten över järnridån är en sann historia om en kärlek som trotsar alla gränser, och om hur envishet och målmedvetenhet kan övervinna alla hinder.

Hans Christian och Isolde är alltjämt lyckligt gifta.