(213)

Flickorna

ljudbok och e-bok


Att 'Flickorna' Àr en lysande debutroman, vÀrd alla rosor och superlativ som den har fÄtt ta emot finns ingen tvekan om.

Malin Lindroth, Göteborgs-Posten

Det Àr i parken som Evie fÄr syn pÄ flickorna, en grupp med lÄnga trassliga hÄr och smutsiga klÀnningar. De rotar i soporna efter mat och har nÄgot vilt över sig, men verkar samtidigt fria. NÀr Evie nÄgra dagar senare möter en av dem, Suzanne, fÄr hon följa med till en ranch dÀr den karismatiske Russell lever med sin »storfamilj«, unga kvinnor som verkar göra vad som helst för honom. Evie dras in i Russells trollkrets. Först nÀr hon Àr för lÄngt in för att kunna backa förstÄr hon att det som hÄller pÄ att hÀnda Àr nÄgonting fruktansvÀrt, nÄgot som kommer att sluta med död.

Flickorna skildrar unga kvinnors utsatthet, men ocksÄ deras motstÄndskraft. Det Àr en skimrande och fÀngslande roman om makt och sexualitet, mörk, störande och exceptionellt klarsynt.

Den 27-Äriga Emma Clines romandebut Àr en av de senaste Ärens stora litterÀra hÀndelser. 35 lÀnder köpte pÄ kort tid rÀttig heterna. Romanen bygger löst pÄ historien om Charles Manson och de mord som han fick sina kvinnliga följare att begÄ i slutet av 60-talet.

Emma Cline vÀxte upp i Sonoma, Kalifornien. Hon tog sin examen vid Columbia University i New York, och har fÄtt noveller publicerade i The Paris Review, Salon, Tin House och O The Oprah Winfrey Magazine. 2014 fick hon Paris Reviews Plimpton Prize, som tilldelas nya skönlitterÀra talanger. Hon har varit skribent hos The New Yorker.

Årets bĂ€sta bok!

Jonna Bergh, STYLEBY

en nÀrstudie av makt och vÄld, sÄ rik och observant att det Àr omöjligt att prata om. /.../ Lika brutalt som det Àr sagoskimrande. /.../ svindlande vÀlformulerad och sÄ exakt i ordvalet att var och varannan mening blir ett litet stilleben som jag mÄste beundra en stund. Samtidigt har Cline just det eleganta driv i berÀttandet, som man sÄ ofta finner hos amerikanska författare med akademisk examen i skrivkonst. /.../ Det finns de som har jÀmfört Cline med Zadie Smith. SjÀlv tÀnker jag pÄ en tidig Jayne Anne Phillips, som ocksÄ visste hur man skriver fram skimret ur unga kvinnors smuts /.../ Att 'Flickorna' Àr en lysande debutroman, vÀrd alla rosor och superlativ som den har fÄtt ta emot finns ingen tvekan om.

Malin Lindroth, Göteborgs-Posten

Cline skriver en pÄ en gÄng drömsk och precis poetisk prosa dÀr sinnesintrycken fÄr stor plats. Dofterna, synintrycken, ljuden, allt Äterges med en lÄgintensiv, elektrisk intensitet. 'Flickorna' Àr sorglig, vacker, rÄ och originell och Emma Cline en författare att hÄlla ögonen pÄ.

Amanda Svensson, Sydsvenskan

nÀr Cline förestÀller sig dynamiken i Russels flock; de intrikata maktspelen, lojaliteten och konkurrensen, det Àngsliga beroendet, Àr hon suverÀnt skicklig, med inlevelse bÄde i kvinnors mörker och mÀns oreflekterade överordning. /.../ Clines roman Àr full av sÄdana fascinerande iakttagelser av kvinnors sjÀlvdestruktiva kÀrleksstrategier, sprÄkligt sÄ slipade att de liksom darrar, som knivblad.

Pia Bergström, Aftonbladet

Snarare Àn en snaskig kriminalhistoria Àr detta en kÀnslig, skarpögd roman om maktmekanismer och bekrÀftelsebehov dÀr sektens kvinnor Àr i fokus.

Jenny Lindh, M Magasin

Cline har ett oerhört gehör för hur unga kvinnor navigerar kring sin tillskrivna plats i vÀrlden. Det latenta samhÀlleliga vÄldet - en ovÀlkommen hand, ett hÄnfullt skratt, en plötslig kommentar om ens utseende - kopplas ihop med den dödliga motreaktionen: missriktad, men i sin kraft och sitt omfÄng begriplig.

Rebecka KĂ€rde, Dagens Nyheter

en stilistisk njutning att lÀsa, mycket pÄ grund av att den unga författaren (Cline Àr 27 Är gammal) helt uppenbart Àr intresserad av litterÀr stil och atmosfÀr och dÀrtill oerhört begÄvad.

Andrés Stoopendaal, BorÄs Tidning

'Flickorna' Ă€r en mĂ€sterlig och intensivt uppslukande roman – imponerande inte bara för en sĂ„ ung författare; imponerande för vilken författare som helst, i vilken tid som helst.

Richard Ford


UpplÀsare: My Holmsten
LĂ€ngd:

3.7

213 recensioner

Valter

2024-01-17

HÀnder typ inget. Samma sak varje kapitel, finns ingen upptrappning till nÄgon plottwist och det Àr lÀtt att lista ut vad som kommer hÀnda.

Anonym

2024-01-16

NÄgot trög, men ÀndÄ fÀngslande

maja

2023-06-19

Löst baserad pÄ Manson familjen, önskar att den hade vart lite mer baserad eller lite mindre, blir svÄrt att hÄlla original storyn och denna i huvudet samtidigt. Takten Àr lite utdragen ibland men vÀldigt bra skriven annars.