(217)

Fienden

ljudbok och e-bok


Ingen av Sveriges grannar har gett landet lika mÄnga anledningar till misstÀnksamhet och rÀdsla som Ryssland. Ryssen Àr den hÀvdvunne farlige frÀmlingen och det Àr inte svÄrt att förstÄ varför: skÀrgÄrdshÀrjningarna kring 1720, invasionen 1808, den tsaristiska repressionen vid förra sekelskiftet, Stalins tyranni och aggression mot Finland 1939, kÀrnvapenhotet under efterkrigstiden, Raoul Wallenbergs öde, Putins krig mot Ukraina, och sÄ vidare. Vi har lÀrt oss att Ryssland = Fienden. Den hÀr boken spÄrar Sveriges relation till Ryssland tillbaka till vikingatiden. För ett drygt millennium sedan var banden mellan vÄra lÀnder nÀra och goda men relationen har senare definierats som arvfiendskap.

Historien har aldrig varit förutsÀgbar, och framför allt - den Àr inte slut. Att Sverige nu lÀmnar sin alliansfrihet och rÀttar in sig i Natoledet Àr en direkt konsekvens av en historiskt betingad fruktan för grannen i öster.


UpplÀsare: Per Juhlin
LĂ€ngd:

4.1

217 recensioner

Rebecka

2024-03-20

Mycket spÀnnande och vÀlskriven bok om Sverige och Rysslands historia.

Hans

2023-10-12

Dick levererar ngt genialt igen. Fattar inte hur han fÄr ngt sÄ omfattande o svÄröverskÄdligts att bli sÄ logiskt o lÀttbegripligt.

Anton

2023-05-19

Super intressant speciellt de sista kapitlen.