(19)

Fem silverskedar

ljudbok och e-bok


SÄ kom den 1 september 1939 och vÀrlden rÀmnade. Ett andra vÀrldskrig bröt ut. DÄ tÀnkte jag: Nu har jag en pappa i Tyskland och en mamma i England. Nu skall de bÄda lÀnderna kriga mot varandra. Jag tÀnker inte delta i det hÀr. FrÄn och med nu tÀnker jag inte tala nÄgot annat sprÄk Àn svenska.

Marianne var femton Är gammal nÀr hon kom ensam till Sverige med en Kindertransport. Hennes judiska familjemedlemmar var antingen kvar hemma i Berlin eller spridda runt i Europa. Samma Är bröt andra vÀrldskriget ut. Kanske var Marianne med sin bakgrund skyddad frÄn Berlins gator, men kriget skulle snart sprida sig lÀngre och större Àn vad nÄgon först hade trott.

Fem silverskedar Àr en biografisk essÀsamling. Boken handlar om de gradvisa förÀndringar som Tredje Rikets framvÀxt medförde för Mariannes familj och hennes upplevelser som ensamkommande flyktingbarn i Sverige. 50 Är senare lyckades hon av en slump Äterfinna flera av sina gamla klasskamrater, spridda över hela vÀrlden, och deras öden skildras i bokens avslutande del.


UpplÀsare: Bobo Engström
LĂ€ngd: