(134)

Fascism. En varning

ljudbok och e-bok


Fascism. En varning Àr en angelÀgen kampskrift för vÄr tid, skriven av USA:s första kvinnliga och mycket beundrade utrikesminister: Madeleine Albright.

1900-talet prÀglades av drabbningar mellan demokrati och fascism, en kamp som skapade ovisshet om frihetens överlevnad och som ledde till miljontals mÀnniskors död. Det Àr dÀrför lÀtt att tro att vÀrlden skulle förkasta alla arvtagare till Hitler och Mussolini.

I boken anvÀnder Madeleine Albright sina egna barndomsupplevelser frÄn ett krigshÀrjat Europa och sin erfarenhet som framstÄende diplomat för att ifrÄgasÀtta det antagandet.

Det Àr tydligt att vi inte lÀrt av historien. Författaren visar hur fascismen inte bara levt vidare under hela 1900-talet, utan hur den idag utgör ett större hot mot fred och rÀttvisa Àn vid nÄgot annat tillfÀlle sedan andra vÀrldskrigets slut.

Fascism. En varning Àr en bok för vÄr tid som Àr relevant för alla tider. Albrights kampskrift Àr skriven med insikt. Den lÀr oss saker vi mÄste veta och stÀller frÄgor som vi mÄste besvara för att vi ska kunna rÀdda oss sjÀlva frÄn att upprepa historiens tragiska misstag.

Boken inleds med ett specialskrivet förord till de svenska lÀsarna.


UpplÀsare: Per Juhlin
LĂ€ngd:

4.2

134 recensioner

Leif

2024-01-19

LÀttlÀst och mkt klok. Bra insikter

Gunilla

2023-08-06

Mycket bra! Friskar upp minnet av vad som hÀnt i vÀrlden frÄn 1:a vÀrldskriget och fram tills vÄra dagar..

Annika

2022-12-03

Viktig bok i vÄra tider för att lÀra av historien