(40)

Familjen Medici. Det vackra folket i Florens

ljudbok


Familjen Medici var det vackra folket, de var 1400-talets trendsĂ€ttare inom finans, politik och kultur – geniers vĂ€nner och vĂ€lgörare. I stor utstrĂ€ckning var det denna familj som möjliggjorde den italienska renĂ€ssansen – och det europeiska banksystemet. SĂ„ smĂ„ningom breddade de sin internationella makt via pĂ„vestolen och ingifte i kungliga familjer.

SlÀktkrönikan om familjen Medici berÀttar om en av Europas mÀktigaste familjer genom alla tider, och nÄgra av slÀktens absoluta förgrundsgestalter. I en ton som balanserar mellan hyllning och vanvördighet skissar Ulla Britta Ramklint lustfyllt fram de personligheter som dominerade europeisk renÀssans.

Boken liknar ett underhÄllande drama dÀr karaktÀrerna kommer och gÄr, för handlingen framÄt och ger scenen liv. Författaren tecknar underfundigt en komplett familjekrönika och presenterar Àven betydande kulturpersoner och samhÀllet runt dem.


UpplÀsare: Lars Winclair
LĂ€ngd:

3.3

40 recensioner

Stellan

2024-04-12

En hÀrlig bok. Kanske för att huvudpersonen var en sÄ spÀnnande och inspirerande person ;-)

Maria

2022-10-24

Det Ă€r en spĂ€nnande sammanstĂ€llning av renĂ€ssansen i Florens. MĂ„nga fĂ€rgstarka personberĂ€ttelser, men ocksĂ„ oerhört rörigt och hoppigt och svĂ„rt att hĂ„lla koll pĂ„ bĂ„de tidsera och vilken Cosimo det handlar om. Även upplever jag att författaren Ă€r ganska ytlig i sina analyser för att fĂ„ med sĂ„ mycket som möjligt, vilket i sin tur pĂ„verkar kĂ€nslan av rörighet. Kapitlet om kvinnorna Medici och författarens försök att problematisera renĂ€ssansens syn pĂ„ och anvĂ€ndandet av slavar hade enligt mig kunnat fĂ„ ta mycket större plats i boken och i stĂ€llet strykt nĂ„gra figurer ( mĂ€n) som i sig Ă€r ganska menlösa berĂ€ttelser och ointressanta.

Elisabeth

2021-07-24

Lite för mycket namn och snabba kast för att hÀnga med ibland i ljudbok. Intressant familjehistoria, avgörande för mycket av Italiens kulturella arv. LÀser eller lyssnar kanske om, med penna och anteckningsbok. Ok upplÀsning