(6)

Falsk spegel

e-bok


”En galet skarp och utmanande bok som kommer att fĂ„ mĂ„nga av oss att ta en ordentlig titt i spegeln. Den fyllde mig med hopp.”

Zadie Smith

Med sin blÀndande förmÄga att skapa ordning i kaoset Àr Jia Tolentinos debutbok Falsk spegel den mest uppmÀrksammade essÀsamlingen i USA pÄ mÄnga Är. NÀr den kom ut hösten 2019 ringlade köerna lÄnga i amerikanska stÀder för att fÄ lyssna pÄ den unga New Yorker-journalistens tankar om internet, populÀrkultur och politik, och snabbt översattes den till ett flertal sprÄk.

I nio texter tittar Tolentino pÄ fenomen dÀr vÄra kollektiva idéer och fantasier kommer till uttryck: sociala medier, reality-tv, bröllopsindustrin, hjÀltinnor i litteraturen och mediernas bevakning av sexuellt vÄld. Hennes essÀ om den febriga mardröm vi kallar internet, dÀr hon menar att internet har blivit skit för att det bygger pÄ att vi hela tiden utgÄr och agerar utifrÄn jaget, har vid det hÀr laget uppnÄtt klassikerstatus.

Lika insiktsfullt och roligt skriver hon om religion, ecstacy, athleisure, barre, dyra sallader och den amerikanska glorifieringen av bedragare. Under ytan glöder en frustration över samhÀllets orÀttvisor.

”Jia Tolentino kan mycket vĂ€l vara vĂ„r tids Joan Didion.”

Vulture