(1)

F

e-bok


Arthur Friedland Àr en misslyckad författare som aldrig riktigt haft nÄgon ordning pÄ sitt liv. Allt förÀndras den dag han tar med sig sina tre söner till en eftermiddagsförestÀllning med en berömd hypnotisör. Arthur skryter med att vara immun mot hypnos, men hypnotisören bevisar motsatsen: Arthur fÄr befallningen att förverkliga sina drömmar. Den natten tömmer han familjens bankkonto, tar sitt pass och försvinner, för att bli en framgÄngsrik författare.

Efter sig lÀmnar Arthur de tre sönerna, vars öde blir att fuska sig fram i livet. Martin Friedland Àr en blyg, överviktig katolsk prÀst som saknar Gudstro. Hans halvbror Eric Àr finansrÄdgivare, men har trasslat in sig i illegala affÀrer och har skulder upp över öronen. Erics tvillingbror Iwan började som konstnÀr, men tappade tron pÄ konsten och Àr nu förfalskare.

Daniel Kehlmann har skrivit en berÀttelse full av svart humor om dessa tre bröder, som alla pÄ sitt sÀtt Àr bedragare, hycklare, förfalskare. De har byggt upp brÀckliga liv, som rasar omkring dem nÀr katastrofen slÄr till. Det behövs bara ett ögonblicks ouppmÀrksamhet, en slump, ett felsteg, för att mardrömmen ska bli sann.

Det kan inte vara lĂ€tt att skriva en humoristisk roman om Guds död. ÄndĂ„ verkar den tyske författaren Daniel Kehlmann ha lyckats med just det. – The Guardian