(0)

Ett steg närmare himlen. En pilgrimsvandring till Assisi i Franciskus fotspår

e-bok


Sommaren 2015 vandrade jag och min fru som pilgrimer i de italienska bergen Apenninerna. En internationellt okänd pilgrimsled i Franciskus fotspår, mellan Dovadola och Assisi, hade börjat lanseras några år tidigare. Vi ville få den andliga erfarenheten och lära känna Italien där leden går fram.

Boken är en reseskildring där du som läsare får följa med på vandringen i de italienska bergen, den vackra naturen, till byar och gamla kulturstäder, till möten med människor längs vägen. Du får veta något om samhällena i historia och nutid. När Franciskus besökt någon plats kommer det som hände där med i texten. Några sidor skildrar Franciskus liv och det han trodde och arbetade för. Våra pilgrimsandakter följde Markusevangeliets text, som ledde till en del personliga reflektioner. Ofta passade texterna in på det som hände under vandringen.

Boken är en personlig berättelse om hur det var för oss att pilgrimsvandra till Assisi. När det var kämpigt upplevde vi Guds hjälp och ledning. Samtidigt får du som läsare lära dig något om leden, få tips och information som kan vara till hjälp vid planerna att själv vandra där som pilgrim.

Ralph Liljegren är präst i Svenska kyrkan. Han blev kyrkoherde i södra Dalsland 1993 och arbetar nu i Frändefors, som är en församling på landsbygden. Sedan 2005 har Ralph och hans fru Carina deltagit i pilgrimsvandringar och arrangerat egna i “när och fjärran”.