(128)

Ett dockhem

ljudbok


Ett dockhem Àr ett av Ibsens mest lÀsta och uppsatta dramer. Dramat utspelar sig i ett av Köpenhamns vÀlbÀrgade hem, dÀr den vackra Nora spelar rollen som perfekt hustru och mor. Men allt Àr inte som det ser ut vid första anblicken. Noras inre förestÀllningar och förvÀntningar harmonerar inte med omvÀrldens realiteter, och hon tvingas att ta upp kampen med livslögnen vid sitt möte med juristen Krogstad, som hotar hennes annars bekymmerslösa tillvaro. Noras man, advokat Helmers hÄllning till kvinnans plats och roll i samhÀllet har gjort lögnen till Noras andra natur. Men lögnen mÄste fÄ konsekvenser och Ibsen lÄter dÀrför Nora, under en enda natt, utvecklas till en sjÀlvstÀndig kvinna med Äsikter, som Àr oförenliga med hennes tidigare dockroll.

"Henrik Ibsen [
] har skapat ett mĂ€ktigt diktverk med omskakande sanningar." – Edvard Brandes, 1880

"Ibsen Ă€ndrade teatern för alltid. Det finns givetvis andra sĂ€tt att göra teater pĂ„ Ă€n hans, men sĂ„ fundamental var den Ă€ndring som han satte igĂ„ng, att vĂ€stvĂ€rldens teater aldrig mer blev densamma som innan Ibsen." – Thomas Bredsdorff, 2006


UpplÀsare: HÄkan Mohede
LĂ€ngd:

3.8

128 recensioner

Alva

2021-11-10

Skönt att lÀsa en pjÀs i romanformat! Den var vÀldigt underhÄllande och kom med mÄnga överraskningsmoment, rekommenderar starkt.

Amanda

2021-01-07

Den var helt okej, hade gÀrna kunna varit mer detaljerad och nyanserad. KÀndes som att man redan visste vad som skulle hÀnda innan det hÀnde.