(74)

Erik XIV

ljudbok och e-bok


Historien om Erik XIV rymmer prakt och makt, ungdomlig iver och eftertankens kranka blekhet. Den Àr fylld av framtidsvisioner och undergÄng, kÀrlek och hat, trofasthet och svek.

Erik tog över kronan nÀr Gustav Vasa dog Är 1560 och hans regeringstid prÀglades av det blodiga nordiska sjuÄrskriget. Sturemorden och Eriks psykiska kris efter hÀndelsen, samt Àktenskapet med den ofrÀlse Karin MÄnsdotter har gjort honom kÀnd för eftervÀrlden. Men Erik XIV var framför allt Sveriges första renÀssanskung och en energisk arvtagare till Gustav Vasa. Han var lÀrd, konstnÀrlig och storvulen och tog sig an uppgiften att styra Sverige med stor optimism. En kÀnsla som gradvis övergick i tvivel dÄ problemen hopade sig och blev honom övermÀktiga.

Erik avsattes och fÀngslades efter en kupp ledd av hans bröder Johan och Karl Är 1568. I fÄngenskapens allt hÄrdare isolering Àgnade han de sista Ären Ät att teckna, skriva och komponera musik, samtidigt som bröderna svartmÄlade honom.

Ända in i vĂ„ra dagar har Eriks brors propaganda fĂ€rgat kungens historia, men det finns en berĂ€ttelse om Erik bortom lögnerna och överdrifterna. Katarina Harrison Lindbergh skriver med smittande engagemang och lyfter fram ett rikt kĂ€llmaterial, dĂ€ribland dagboksanteckningar och brev mellan Erik och fadern, som bidrar till en mer helgjuten bild av renĂ€ssansmonarken.


UpplÀsare: Per Juhlin
LĂ€ngd:

4.2

74 recensioner

KP

2024-03-20

VÀldigt intressant och lÀsvÀrd. Gav en helt annan bild Àn den sedvanliga av Erik XIV. Jag fick dock intrycket att författaren var fÀrgad Ät andra hÄllet istÀllet, men det Àr bara en kÀnsla

Maria

2023-12-30

Boken ger ett helt nytt portrÀtt av en kung, en mÀnniska som vÀldigt mÄnga har haft Äsikter om och som vi tror att vi vet mycket om. Katarina Harrison Lindberg har verkligen lÀst pÄ, forskat och studerat Erik XIV och mÀnniskorna runt honom och de olika hÀndelseförloppen som tillslut blev hans fall. Mycket intressant, tankevÀckande och spÀnnande lÀsning.

Jan

2023-09-11

Bra