(71)

Ensam

ljudbok och e-bok


"Efter tio Ärs vistelse i landsorten Àr jag Äter i min födelsestad och sitter nu vid ett middagsbord bland de gamla vÀnnerna. Vi Àro mer eller mindre femtioÄringar allesammans, och de yngre i sÀllskapet Àro över fyrtio eller omkring. Vi förvÄnas över att vi icke ha Äldrats sen sist. Det syns visserligen litet grÄtt i skÀgg och vid tinningar hÀr och dÀr, men sÄ finns det ocksÄ de som blivit yngre sedan sist ... "

"Ensam" Àr en sjÀlvbiografisk novell av August Strindberg som publicerades 1903. Novellen Àr en av författarens mest lÀsta texter genom tiderna.

August Strindberg (1849-1912) var, och Àr fortfarande, en av Sveriges mest framstÄende författare genom tiderna. Han var ocksÄ bildkonstnÀr, dramatiker och journalist, och Àr kÀnd för sin produktivitet. Han slog igenom med romanen "Det röda rummet" 1879 och har sedan dess varit en mycket prominent gestalt i det litterÀra Sverige.



3.9

71 recensioner

Hannes

2023-11-20

Min första bekantskap med Strindberg. VÀldigt bra sammanfattning av vad livet Àr. Oerhört bra upplÀsning ocksÄ.

Örjan

2022-12-26

Det hÀr var nÄgot annat Àn mitt första möte med Strindberg. En tÀnkare, en iakttagare av mÀnskligheten och en poet i samma författare. AngenÀm upplÀsare gör dessutom timmarna Ànnu kortare Àn den faktiska tidsÄtgÄngen. Hade samma man lÀst Inferno, skulle jag sannolikt upplevt den pÄ ett annat sÀtt. Mycket bra!

Ann

2022-05-31

TrÀffsÀkra iakttagelser och som alltid med ett sprÄk att beundra. MÀsterligt upplÀst.