(113)

Enklav

ljudbok och e-bok


Första boken i Razorland-trilogin

»Redan trettio sidor in Àr det enda jag kan tÀnka: Varför har jag inte lÀst den hÀr tidigare!?« Bokpandan

»Jag Àlskar det! Enklav Àr en av de bÀsta dystopierna jag lÀst pÄ lÀnge och jag lÀngtar redan efter nÀsta bok.« Bokhuset

New York ligger i ruiner. Större delen av invĂ„narna utplĂ„nades för lĂ€nge sedan av pesten. En del av de överlevande sökte sig ner under jord och hĂ€r lever de kvar i olika enklaver. Men i tunnlarna utanför deras befĂ€stningar lurar fasansfulla varelser i mörkret – missfoster som livnĂ€r sig pĂ„ mĂ€nniskokött. SĂ€llan fĂ„r nĂ„gon i enklaven uppleva sin tjugoĂ„rsdag.

NÀr SpadertvÄ fyller femton genomgÄr hon blodsriten som förvandlar henne till jÀgarinna. Hon paras ihop med TÄlig, en jÀgare i hennes egen Älder som bodde ovan jord nÀr han var liten. Snart upptÀcker de att den nÀrmaste enklaven helt har utplÄnats av missfostren, men de Àldste vÀgrar att tro pÄ dem. I stÀllet förvisas SpadertvÄ och TÄlig frÄn enklaven för all framtid och tvingas söka sig ovan jord.

Nu mĂ„ste flickan som fötts i mörkret överleva i dagsljuset – vĂ€gledd av TĂ„ligs vaga minnen av en stad som nu endast befolkas av nĂ„gra fĂ„ farliga gĂ€ng. Deras enda chans att överleva Ă€r att söka sig norrut, till en trakt TĂ„ligs far en gĂ„ng brukade berĂ€tta om, en paradisisk plats dĂ€r mĂ€nniskor kunde leva i fred. Existerar den verkligen? Och kommer i sĂ„ fall deras mod och jĂ€garskicklighet rĂ€cka till för att besegra alla faror pĂ„ vĂ€gen?

Enklav Ă€r en rafflande berĂ€ttelse om tvĂ„ unga mĂ€nniskor i en apokalyptisk vĂ€rld, som stĂ€lls inför faror – och kĂ€nslor – de aldrig tidigare upplevt.

ANN AGUIRRE Àr en amerikansk ungdomsboksförfattare vars Razorland-trilogi har blivit en internationell storsÀljare. Enklav Àr den första boken i trilogin. Ann Aguirre Àr bosatt i Mexiko.


UpplÀsare: Kristina Leon
LĂ€ngd:

4.0

113 recensioner

Amanda

2024-04-06

Konstigt slut

Dystopia

2022-04-05

Börjar lite trevande men tar sig rÀtt rejÀlt efterhand.