(192)

Englands historia, 1. Från Doggerland till Robin Hood

ljudbok


"Detta verk handlar om England, men också om den värld och de folk som i historisk tid har influerats av England och engelsmännen. England utgör navet i en krönika som, ju längre fram i tiden vi blickar, omsveper allt större delar av jorden."

Så säger Dick Harrison i inledningen till sitt standardverk om vårt grannland på andra sidan Nordsjön. Nästan alla svenskar har en relation till England, men hur mycket vet vi egentligen om landets långa historia?

I Englands historia del 1 beskriver historieprofessor Dick Harrison landets utveckling från stenåldern – hur jägar- och samlargrupper sökte sig över Doggerland för att sätta bo i dagens Storbritannien – och hur brons- och järnålderssamhällen uppkom. Därefter flyttas blicken mot romarna, som erövrade och koloniserade huvuddelen av ön, och anglosaxarna, som övertog landet under tidig medeltid.

I författarens kunniga och engagerande skildring framträder både händelser som format landets utveckling, liksom det myller av personer som varit med och byggt sitt land.



3.9

192 recensioner

Linus

2022-06-11

Harrison excellerar som vanligt.

Torbjörn

2021-06-29

Intressant men, ytterst tråkigt skriven.