(181)

En världsomsegling under havet

ljudbok och e-bok


Ett mystiskt undervattensskär som har satt flera fartyg i sjönöd gäckar människor världen över. Mystiken kommer utav att skäret inte alls beter sig som ett skär. Det påminner istället om en val som förflyttar sig i onaturligt höga hastigheter. Något måste göras innan fler människor mister livet i kollisioner och förlisningar. Vad är det egentligen för ett väsen man har att göra med?

Den franske professorn, tillika marinbiologen, Pierre Aronnax får under ett besök i New York erbjudande om att följa med på en prestigefylld expedition. Målet är att oskadliggöra det fruktade odjur som rör sig runt världshaven. Aronnax själv är säker på att det rör sig om en gigantisk narval, men han ska snart visa sig ha fel. Under en sammandrabbning med monstret slungas han nämligen överbord, tillsammans med tjänaren Conseil och harpuneraren Ned Land. Det blir början på ett storslaget, om än ofrivilligt, äventyr som ingen av dem någonsin kommer att glömma. Början på en världsomsegling under havet.

Jules Verne (1828-1905) är en av världslitteraturens stora berättare. Med romaner som Jorden runt på 80 dagar och En världsomsegling under havet har han i över hundra år trollbundit läsare i alla åldrar. Han anses idag med sitt nyfikna utforskande av den vetenskapliga utvecklingens påverkan på människan ha varit en av förgrundsgestalterna till den moderna science fiction-genren.



3.7

181 recensioner

Eva

2023-06-27

Känns mer som en ungdomsbok

Pernilla

2023-06-26

underbar klassiker