(8)

En morgontrött fågelskådares år

ljudbok och e-bok


Den morgontro¨tta fa°gelska°daren a¨r tillbaka! Ett drygt decennium efter de fo¨rsta beka¨nnelserna a°terkommer han med bera¨ttelser om nya fa°gelmo¨ten under ett ma¨rkligt a°r dominerat av global pandemi.

Fa°gelska°daren ser ovanliga och vanliga arter, och la°ter sig pa° nytt o¨verraskas av hur ma¨rkliga och komplexa varelser fa°glarna a¨r. Han bera¨ttar om lyckan att se en lappuggla i det tidiga gryningsljuset pa° en a¨ngslycka inne i skogen, om hur han var na¨ra att krocka med en varfa°gel pa° Gotland och om varfo¨r han beho¨ver hja¨lp med att hitta brandkronad kungsfa°gel. Och han avslo¨jar vilken fa°gel som a¨r hans absoluta favorit.

Den morgontro¨tta fa°gelska°daren ka¨mpar vidare med sitt fa°gelberoende. La¨get har inte blivit ba¨ttre: han har nu a¨ven ga°tt ner sig i fototra¨sket, trots tidigare lo¨ften om att aldrig skaffa kamera.

En morgontro¨tt fa°gelska°dares a°r a¨r författaren och fågelskådaren Lars Sunds personliga och kunniga essäer om relationen till fa°glar och naturen under ett a°r pra¨glat av pandemi och klimatkris. Sund la°ter oss uppleva naturens under, men han varnar ocksa° fo¨r att tro att allt fortsa¨tter som fo¨rut. De illavarslande tecknen har blivit fler, och pa° va¨rmen fo¨ljer kallsvetten.