(2)

En man och hans samvete

e-bok


PrÀsten Bro gÄr frÄn ett liv i frestelse och vanÀra till att leva sitt liv för andra i denna starka roman av Jarl Hemmer. Inbördeskriget hÀrjar i Finland och Bro bevittnar sorg och lidande runt omkring sig nÀr han blir hjÀlpprÀst vid en fÄnganstalt för de röda som hÄlls i hÄrda arbetslÀger. HÀr fÄr han ocksÄ upptÀcka att goda gÀrningar kan födas Àven pÄ de mest elÀndigaste av platser, och i detta ser han himmelen mitt i helvetet.

"En man och hans samvete" Àr romanen som Hemmer belönades med Stora Nordiska Romanpriset för. Hans berÀttande har flera gÄnger jÀmförts med Tolstojs och Dostojevskijs. Det Àr en skildring av det lidande som förekom i Finland under och efter det finska inbördeskriget, men ocksÄ av det hopp som föddes dÀr.

Jarl Hemmer (1893 – 1944) var en finlandssvensk författare, poet och översĂ€ttare. Hemmer studerade det ryska sprĂ„ket och litteraturen, och skrev ofta om det mörka och ljusa i tillvaron. Han belönades med De Nios stora pris tvĂ„ gĂ„nger sĂ„ vĂ€l som Stora Nordiska Romanpriset.