(154)

En kvinnas straff

ljudbok och e-bok


Det rÄder stor fattigdom i Sverige och nÀr pigan MajaLisa fÄr arbete pÄ en prÀstgÄrd tror hon att hennes lycka Àr gjord. Men i ett samhÀlle dÀr kyrkan och mÀnnen har makten, blir MajaLisa gÄng pÄ gÄng utnyttjad. NÀr hon blir med barn tvingas hon lÀmna sin tjÀnst pÄ prÀstgÄrden.

Flera Är senare fÄr hon arbete pÄ Gimmene herrgÄrd, dÀr hon möter den stilige major Gyllensvaan. De blir blixtförÀlskade och inleder i hemlighet ett förhÄllande som slutar i katastrof. NÀr MajaLisa Äterigen blir gravid förlorar hon sitt arbete och förskjuts av byborna. Tillsammans med sin son söker hon, nedbruten och förtvivlad, skydd i en stuga i skogen dÀr hon mot sin vilja tvingas begÄ brott som leder till ett fruktansvÀrt straff.

En kvinnas straff Àr en gripande och tragisk kÀrlekshistoria om en kvinnas öde under 1800-talet. Det Àr den första romanen i serien HerravÀlde, som utspelar sig mellan Ären 1813 och 1960 och som Àr baserad pÄ en sann slÀkthistoria.

ANA PORSS bor i Stockholm och har tidigare gett ut fyra romaner. Hennes passion Àr att berÀtta och hon drivs av en nyfikenhet pÄ mÀnniskans inre.

"En ny kvinnlig epiker gör entrĂ©. Man kan jĂ€mföra Ana Porss författarskap med Vilhelm Mobergs." Ölandsbladet

"Upprörande och kuslig lÀsning. Boken tecknar med stor detaljrikedom bÄde en förfÀrlig misÀr och en grym och skÀndlig övergreppskultur. Med stor förtrogenhet berÀttas om seder och bruk bÄde till vardag och fest. SprÄket Àr solitt och sÀkert." Marie Louise Lindell, BTJ

"SÄ snart min blick möter författarens text slungas jag in i boken. Det Àr alltomslutande, historiskt spÀnnande och kÀnns pÄfallande nÀra. HÀr Àr en bok som hyser ömsinhet, mÀnsklighet och Àkthet. Författaren portrÀtterar överheter och undersÄtar med en mild och förtrogen penna. Jag berörs, förfÀras och fascineras. Vem kunde ana att just denna saga frÄn böljande slÀtt av tragik och historik ocksÄ sipprade av spÀnnande lÀsning, kÀrlek och dramatik. Ett stycke historisk wow till eder boktjÀnst!" Carolines bokhylla

"Den hÀr boken grep tag i mig pÄ ett sÀtt jag aldrig hade rÀknat med. SÄ gripande och hemsk men samtidigt en lÀrorik blick in i tidigt 1800-tal. LÀs den!" Netduvan

"En vÀlskriven och berörande bladvÀndare som kÀnns i hjÀrtat." I min bokhylla



3.8

154 recensioner

Anonym

2023-09-17

Lite för mÄnga vÄldtÀkter för min smak.

Jonniz

2023-08-25

JĂ€ttebra och intressant..

Elwan

2022-09-06

Tyckte boken hade potential men fann att berÀttandet flöt trögt, skilldrandet av historien föll lite platt och intresset avtog stadigt.