(468)

En jul i Småland för länge sen

ljudbok


Astrid Lindgren berättar och läser om sin barndoms jul!

Nu ska du få höra om en jul för länge sedan, närmare bestämt julen 1913, när Astrid Lindgren bara var sex år gammal. Det här är en berättelse om när Astrid fick följa med pappa ut i skogen för att hugga ner en julgran, det var snö ända upp till knäna och det var tungt att vandra på den mörka, smala skogsstigen. Men granen var så fin och den blev ännu tjusigare när hon, pappa och Gunnar hade klätt den nästa dag.

Det är också berättelsen om när julstöket hemma på gården i Småland förvandlades över en natt till det vackraste juliga hem man kan tänka sig, och om när Astrid fick en "salighetssak" i julklapp. "Salighetssak, det var om man fick nånting så till den grad härligt att man blev salig av det." Och om det roliga julkalaset hos mormor tillsammans med alla kusiner, när leken aldrig ville ta slut. Och om den magiska hemresan när stjärnorna lyste, hästarna sprang vilt i snön och Astrid låg nerbäddad i släden.

Berättelsen En jul i Småland för länge sen publicerades ursprungligen i en antologi 1992. Julen 2021 ges den ut som bilderbok med illustrationer av Cecilia Heikkilä (Rabén & Sjögren), och inte nog med det: nu kan du också lyssna när Astrid själv läser boken.



4.4

468 recensioner

Vala

2024-02-21

Fantastiskt bok från en fantastisk kvinna jag saknar mer och mer efter varje bok jag lyssnar på❣️ Astrid Lindgren var hela min barndom❤️❤️

Signe

2023-12-25

Den här boken var jätte bra.

Julia

2023-12-23

Mysig