(92)

En handfull vind

ljudbok och e-bok


”Negar Nasehs roman En handfull vind Ă€r en stor exilroman, full av kĂ€rlek till det persiska sprĂ„ket och det iranska kulturlandskapet.”

Dagens Nyheter

”Det Ă€r romantiskt och vackert. Nasehs skicklighet i att frambesvĂ€rja miljöer och stĂ€mningar Ă€r uppenbar, framför allt blir den pĂ„taglig i den tryckande vĂ€ntan som prĂ€glar.”

Expressen Kultur

”Grymheterna, vardagsĂ€ktenskapen och en mamma som lĂ€r sig simma i smyg. Det Ă€r fint fĂ„ngat.”

Kulturnytt i P1, Sveriges Radio

”Den litterĂ€ra stilen har tontrĂ€ff – ocksĂ„ nĂ€r hon förflyttar sig i tid och skildrar tillvaron i Sverige nĂ€r sonen Nima vuxit upp och drabbas av psykisk sjukdom och Ă€tstörningar”.

Sydsvenskan

”Negar Naseh har lyckats fĂ„nga en berĂ€ttelse som gĂ„r rakt in i hjĂ€rtat pĂ„ lĂ€saren. Boken Ă€r vackert skriven dĂ„ den delvis har inslag av det persiska sprĂ„ket som fĂ„r lĂ€sarna att komma karaktĂ€rerna Ă€nnu nĂ€rmare, vare sig om man kan sprĂ„ket eller inte.”

KULT Magasin

PÄ en balkong i Teheran sitter Minou och hennes son Nima och vÀntar. Det Àr hösten 1978, hon Àr gravid och pÄ gatan nedanför har revolutionen tagit fart. TvÄ Är senare Àr Shahen störtad, och i landsflykt i Panama kÀmpar han för att dölja sin sjukdom för sÄvÀl omvÀrlden som för sina nÀrmaste. Under förberedelserna för sitt sista stora framtrÀdande, en intervju med den brittiske journalisten David Frost, börjar fasaden rÀmna. Revolutionens dyningar omformar alla som kommer i dess vÀg.

Ett halvt liv senare i Sverige irrar Minous familj fortfarande i spillrorna av det som varit, det som kunde ha varit och det som blev. NÀr hon en dag fÄr bud om att hennes mamma ligger för döden bestÀmmer hon sig för att ÄtervÀnda till Iran.

En handfull vind Àr en roman om kamp och flykt, om sÄrbarhet och samhörighet.

Negar Naseh debuterade som författare 2014 med Under all denna vinter. 2016 utkom hennes andra roman De fördrivna. Negar Naseh bor i Uppsala och arbetar Àven som lÀkare.



3.6

92 recensioner

Karin

2023-12-06

Gav en god inblick i hur invandrare kan uppleva den nya tillvaron i Sverige.

Anonym

2023-10-22

Mycket bra som historieskildring, jag lÀrde mig mycket! Men rent litterÀrt lite trÄkigt upplagd med mÄnga, lÄnga beskrivningar av meningslösa företeelser.

Ramin

2023-05-10

Bra bok som vÀcker gamla minnen, speciellt om man har lÀmnat landet för mÄnga Är sen. Delen som handlade om Shahen var intressant medan vissa avsnitt i huvud berÀttelsen var trÄkig och lÄngdragen.