(47)

En halv gul sol (lättläst)

ljudbok och e-bok


En halv gul sol kretsar kring tvillingsystrarna Olanna och Kainene under 1960-talets inbördeskrig i Nigeria. De är väldigt olika och lever helt olika liv, men båda vill se ett självständigt Biafra. När kriget bryter ut drabbas alla. Det blir en kamp för att vinna kriget, men också för att överleva när hem och familj splittras.

Denna hyllade roman väver samman ett antal människoöden under 1960-talets inbördeskrig i Nigeria. Den berättar om Biafras passionerade kamp att bli en fristående stat inom Nigeria och det skrämmande våld som följer. Boken skildrar krigets fasor och hur kriget både bryter ner och förenar människor. Men också hur kärleken ger styrka under de allra svåraste omständigheter. Här är boken i en lättlästbearbetad version.

Chimamanda Ngozi Adichie, född 1977 i Nigeria, är en av sin generations främsta afrikanska författare. Hon debuterade 2004 med Lila hibiskus och fick ett stort internationellt genombrott med En halv gul sol 2007, som tilldelades det prestigefyllda Orange Prize for Fiction. Hon har sedan dess gett ut den hyllade romanen Americanah (2013) som blivit utsedd till en av årets tio bästa böcker av New York Times. I dag finns hennes böcker översatta till ett trettiotal språk. Hon delar sin tid mellan Nigeria och USA.

Sagt om romanen när den kom ut 2007: ”Vackert skriven och till brädden fylld med liv. En halv gul sol är en enastående roman.” (Joyce Carol Oates)

Viljas böcker är uppskattade av personer som är ovana vid att läsa eller kanske har någon form av lässvårigheter. Språket är enkelt men innehållet är anpassat för vuxna läsare.



3.9

47 recensioner

Carolina

2021-06-24

Kort version men bra och väldigt fint att en så bra bok görs tillgänglig för fler läsare.